MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms

MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms

Wave Shaping Functions and Waveforms – Definition


In the Pulse and Digital Circuits, the most important terminologies related to the wave functions and waveforms are used to understand the basics of wave shaping circuits. All the MCQs on wave shaping functions are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


The aim is to provide Wave shaping circuits MCQs short questions and answers to understand the concepts of linear and non-linear wave shaping. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to wave shaping. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of linear wave shaping applications, principle and function.


MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms (Questions and Answers)


Q1. When any quantity depends on other variable then this type of quantity is called for other quantity ?

  1. square wave
  2. function
  3. exponential wave
  4. ramp function

Answer:    b

Q2. In the electronics engineering, the exact definition of wave shaping function is changing of current or voltage according to the time.            True / False

Answer:    True

Q3. When any function changing from one steady state to another steady state instantaneously then which is called_____________________.

  1. function
  2. ramp function
  3. step function
  4. exponential function

Answer:    c

Q4. A function which instantaneously step-up is called step-up function and which function instantly step down is called step-down function.         True / False

Answer:    True

Q5. A function which varies (increase or decrease) according to the time period linearly which is called ____________________ .

  1. exponential function
  2. step-up function
  3. ramp function
  4. step-down function

Answer:    c

Q6. When any function varies according to the time exponentially is called Exponential Function.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True 

Q7. When any wave varies according to the time period continuously which is called ______ waveform.

  1. sinusoidal
  2. rectangular
  3. non-soidal
  4. square

Answer:    a

Q8. All the waveforms other than sinusoidal wave form is called non-soidal waveform.         True / False

Answer:    True 


Read More: Types of Resistors MCQs Questions and Answers


Q9. A waveform which includes two step functions (step-up and step-down) of every cycle is called ___________ waveform.

  1. rectangular
  2. pulse
  3. square
  4. sawtooth

Answer:    a

Q10. When any waveform remains in one level for one half cycle and remain in second for second half cycle is called Square Wave.           True / False

Answer:    True

Q11. A waveform which have two steps likewise rectangular wave but one step width is high and other is low which is called _________ waveform.

  1. staircase
  2. trapezoidal
  3. sawtooth
  4. pulse

Answer:    d

Q12. Triangular wave includes two ramp functions.       True / False

Answer:    True

Q13. _______________ wave includes one ramp function and one step function of every cycle.

  1. rectangular
  2. trapezoidal
  3. pulse
  4. sawtooth

Answer:    d


Read More: MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers


Q14. The name of staircase waveform is used because of two resemblance in the shape with stair.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q15. ___________ wave includes two step functions and one ramp function.

  1. trapezoidal
  2. triangular
  3. sawtooth
  4. staircase

Answer:    a

Q16. The value of epsilon exponential constant is 2.718.          True / False

Answer:    True

Q17. When any wave takes time to complete one half cycle is called ___________.

  1. interval
  2. fall time
  3. rise time
  4. time period

Answer:    d

Q18. The time distance between two half waves is called interval.        True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q19. A time taken by a signal to change from low value to high value is called ___________.

  1. fall time
  2. rise time

Answer:    b

Q20. A time taken by a signal to change from high to low value is called fall time.          True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *