MCQs on Non-Linear Wave Shaping Questions and Answers

MCQs on Non-Linear Wave Shaping Questions and Answers

Non Linear Wave Shaping – Definition


The non-linear wave shaping is a process in which non-linear elements like diodes are used when input signal is sinusoidal. Clamper introduces DC level output from AC input signal. The other names of Clipper is Slicer, Amplitude Selector and Limiter. Clippers are mostly used for waveshaping. All the MCQs on Non-Linear Wave Shaping Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


The aim is to provide Non-Linear Wave Shaping, Clipper & Clipping Circuit MCQs Multiple Choice questions and answers to understand the concepts of Clipper and Clamper. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Non-Linear Wave Shaping. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Non-Linear Wave Shaping applications, principle and function.


Non-Linear Wave Shaping MCQs (Questions and Answers)


Q1. The clamping circuit does not change a waveforms shape otherwise, it changes the ________.

  1. size
  2. voltage
  3. DC level
  4. all are correct

Answer:    c

Q2. The dual clipper circuit have two biased clipping diodes.              True / False

Answer:    True

Q3. When diode is reverse biased, it acts like an __________.

  1. open circuit
  2. closed circuit
  3. integrator
  4. differentiator

Answer:    c

Q4. The clamper circuit also known as DC restorer and DC inserter circuit.         True / False

Answer:    True

Q5. The forward resistance of an ideal diode is _________.

  1. infinite
  2. zero
  3. maximum
  4. minimum

Answer:    b


Read More: MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms


Q6. A biased clamper, clamps the waveform to the D.C biasing voltage.               True / False

Answer:    True 

Q7. A limiter circuit is a __________ circuit.

  1. clipper
  2. wave shaping
  3. clamper
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q8. Slicer, Amplitude Selector and Limiter are the other names of clipping circuit.            True / False

Answer:    True 

Q9. A biased clipper is used to limit the ________ of a waveform at a level other than 0v.

  1. frequency
  2. amplitude
  3. time
  4. intensity

Answer:    b

Q10. The circuit which removes positive level of input signal is called positive clipper.      True / False

Answer:    True


Read More: Laws of Resistance MCQs with Answers


Q11. The circuit which cuts the negative part of input signal is called _______ clipper.

  1. positive
  2. negative
  3. biased

Answer:    b

Q12. All the shunt clippers, remove the positive/negative part of input signal.          True / False

Answer:    True

Q13. Clippers are mostly used for ________.

  1. level shift
  2. wave shaping
  3. voltage multiplier
  4. all are correct

Answer:    b

Q14. A clamper circuit is used to introduce a D.C level to an AC level.                 True / False

Answer:    True

Q15. _______ wave doubler is also called cascade voltage doubler.

  1. Full
  2. Half wave
  3. Bridge
  4. All are correct

Answer:    b


Read More: MCQs on Conductor and Insulator Quiz


Q16. The output of an active positive clamper is positive.              True / False

Answer:    True

Q17. A positive clamper adds ________.

  1. positive DC level
  2. negative DC level
  3. AC level
  4. a & b are correct

Answer:    a

Q18. Voltage multiplier which has a multiplication factor “two” is called Doubler.                True / False

Answer:    True

Q19. The output of negative clipper is _________.

  1. positive
  2. negative

Answer:    a

Q20. DC clamper is also called DC restorer.                True / False

Answer:    True

Q21. Clamper clamps the ________ peak at the zero volt.

  1. positive
  2. negative
  3. a & b are correct
  4. all are correct

Answer:    c


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


Q22. Diode acts like a closed switch when forward biased.                True / False

Answer:    True

Q23. The ________ circuit is used to introduce a DC level into an AC signal.

  1. clipper
  2. limiter
  3. clamper
  4. all are correct

Answer:    c

Q24. A clipping circuit requires a minimum of two components, a resistor and a diode.      True / False

Answer:    True

Q25. Clipper circuit is also known as ___________.

  1. limiter
  2. slicer
  3. amplitude selector
  4. all are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *