Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs

Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs

Introduction To Wave Shaping – Definition


A process of changing the shape of any waveform is called waveshaping. The wave shaping process is possible with the help of elements such as resistors, capacitors, inductors, diodes and transistors etc. Wave shaping circuits are made by connecting elements in series. The basic purpose of these shaping circuits are to change the shape of any input pulse according to the time period at output.


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


The aim is to provide Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs objective questions and answers to understand how to change the wave shape of any waveform. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the multiple choice questions and answers completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction To Wave Shaping. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Wave Shaping Circuits principle, function and applications.


MCQs on Wave Shaping Circuits (Objective Questions)


Q1. The process of changing the shape of any wave is called_____________.                                .

  1. wave shaping
  2. linear wave shaping
  3. nonlinear wave shaping
  4. all are correct

Answer:    d

Q2. The process of wave shaping is possible due to the availability of shaping elements.       True / False

Answer:    True

Q3. The wave shaping elements are ___________.

  1. Resistor
  2. Capacitor
  3. Diode
  4. all are correct

Answer:    d

Q4. When different shaping elements are connected in series that is called shaping circuits.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q5. RC, RL wave shaping circuits are used in the electronics devices/circuits for ________________. 

  1. repairing
  2. efficiency
  3. increasing frequency
  4. all are correct

Answer:    b

Q6. RC circuit is used for the mathematical operations is called Integrator.            True / False

Answer:    False (Differentiator)

Q7. The names of wave shaping circuits are______________.

  1. series RC
  2. series RL
  3. series RCL
  4. all are correct

Answer:    d

Q8. RC differentiator circuits are used to produce sharp and narrow pulses at output otherwise the input is distorted waveforms (square Wave / Rectangular Waves).            True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on RC Time Constant in Electronic Circuit


Q9. RL circuit is used as _____________ for mathematical operation.

  1. Integrator
  2. Differentiator

Answer:    a

Q10. There are two types of waveshapings; linear wave shaping and nonlinear wave shaping.                                                                                                                                                           True / False

Answer:    True

Q11. RL integrator circuits are used to produce ___________ pulses at output.

  1. sharp
  2. narrow
  3. linear
  4. all are correct

Answer:    c

Q12. When the linear wave shaping has shown as a graph then it would represent as a straight line.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q13. A process of changing any waveform/signal linearly is called _________ wave shaping.

  1. linear
  2. nonlinear
  3. positive
  4. negative

Answer:    a

Q14. A process of changing any waveform/signal non-linearly is called nonlinear wave shaping.                                                                                                                                                                                                    True / False

Answer:    True

Q15. Linear wave shaping includes linear devices such as ______________.

  1. resistor
  2. capacitor
  3. inductor
  4. all are correct

Answer:    d

Q16. Nonlinear devices such as Diode, Transistors are used in the non-linear wave shaping circuits.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *