MCQs on Voltage Questions and Answers

MCQs on Voltage Questions and Answers

Voltage – Definition


Voltage is an electrical pressure or potential difference which help to flow the current. Voltmeter is used to measure the voltage in any circuit. The SI unit of voltage is volt. Voltage can be alternating (AC) or direct (DC). The symbol of voltage is V or E. The term voltage introduced by Italian Physicist Alessandro Volta (1745-1827). All the MCQs on Voltage Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on History of Electricity


The aim is to provide Voltage MCQs Multiple Choice questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to voltage. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of voltage applications, principle and function.


Voltage MCQs (Questions and Answers)


Q1. How can we define a voltage ?

  1. pressure of electrical circuit
  2. electromotive force (EMF)
  3. potential difference
  4. all are correct

Answer:    d

Q2. The unit of voltage is volt.                   True / False

Answer:    True

Q3. _______ is used to measure the voltage of two points in any circuit.

  1. Voltmeter
  2. Multimeter
  3. Ammeter
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q4. The term voltage introduced by Italian Physicist Alessandro Volta.           True / False

Answer:    True

Q5. Voltage can be ___________.

  1. AC
  2. DC
  3. Both a & b

Answer:    c


Read More: MCQs on Semiconductor Diode Rectifier


Q6. AC voltages are produced by Generator.                  True / False

Answer:    True 

Q7. DC voltages are produced by _________.

  1. generator
  2. battery

Answer:    b

Q8. According to the ohm’s law, the formula to calculate voltages is V=I×R .         True / False

Answer:    True 

Q9. When the voltages are high, then the flow of electrical current is _________.

  1. low
  2. high

Answer:    b

Q10. The symbol of voltage is V or E.           True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Solar Cell Questions and Answers


Q11. One volt will drive _________ coulomb charge.

  1. one
  2. ten
  3. five
  4. two

Answer:    a

Q12. The DC voltages have same polarity otherwise AC voltages have alternating (Positive & Negative) polarities.          True / False

Answer:    True

Q13. A voltage produces ________ field.

  1. direct
  2. magnetic
  3. electrostatic
  4. none is correct

Answer:    c

Q14. The deficit of electrons is called positive charge and surplus of electrons is called negative charge.                   True / False

Answer:    True

Q13. Voltmeter is connected in parallel to measure the voltage of any circuit.                True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *