MCQs on Valence Electrons Multiple Choice Questions

MCQs on Valence Electrons Multiple Choice Questions

 Valence Electrons – Definition


In the Electronics, while studying of an atom, the valence electrons are those electronics which are available at the outermost shell/orbit of an atom. There are maximum number of 8 electrons are residing in the end level orbit. Basically, the electrons have a negative charge. The conductor has more than 4 valence electrons. The Insulator has less than 4 electrons but the semiconductor has fixed to the 4 electrons. All the MCQs on Valence Electrons are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


The aim is to provide Valence Electrons MCQs objective questions and answers to understand the concepts of atomic structure. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Valence Electrons. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Valence Electrons applications, principle and function.


Valence Electrons MCQs (Multiple Choice Questions)


Q1. The number of electrons in the Shells/Orbits of any atom is called __________ electrons.

  1. valence
  2. energy band
  3. free
  4. filled

Answer:    a

Q2. The outermost orbit/shell of any atom is called valence shell.   True / False

Answer:    True

Q3. The maximum number of free electrons in the valence shell is ____________.

  1. 4
  2. 16
  3. 8
  4. 32

Answer:    c

Q4. When the number of valence electrons in any atom is less than 4 it’s called conductor.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q5. The quantity of electrons in the valence shell represents the ________ characteristics of any metal.

  1. mechanical
  2. electromechanical
  3. electrical
  4. all are correct

Answer:    c


Read More: MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers


Q6. When the number of electrons more than four then it is called Insulator.       True / False

Answer:    True 

Q7. If the number of valence electrons is equal to 4 then it is called _________.

  1. Carbon
  2. semiconductor
  3. silicon
  4. all are correct

Answer:    d

Q8. All of these valence electrons which are free to move to any other atom’s shell are called free electrons.            True / False

Answer:    True 

Q9. When any atom discharges / leaves any electrons then it becomes __________.

  1. positive charge
  2. negative charge
  3. positive ion
  4. a & c are correct

Answer:    d

Q10. When any atom receives one electron then it becomes negative charge (Negative Ion).   True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Electric Charge Questions and Answers


Q11. The movement of free electrons from one atom to another is called ________.

  1. energy field
  2. potential different
  3. electric current
  4. all are correct

Answer:    c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *