Multiple Choice Questions MCQs on Transistor

Multiple Choice Questions MCQs on Transistor

Transistor – Definition


A transistor is a semi-conductor device that consists of two PN Junction diodes and three electrodes as Emitter, Base and Collector. The word transistor comes from two different combination of words as ‘Transfer‘ and ‘Resistor‘. There are two types of transistors, PNP and NPN. It is also called Bipolar and Junction transistor. It can be used as Amplifier. All the Multiple Choice Questions MCQs on transistor are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


The aim is to provide Transistor MCQs objective questions and answers to understand the concepts of transistors. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to transistor. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of transistor applications, principle and function.


Transistor MCQs (Multiple Choice Questions)


Q1. A device consists of two PN junction and three terminal is called __________.

  1. rectifier
  2. triode
  3. filter
  4. transistor

Answer:    d

Q2. The noble prize was given to the inventors of a transistor.   True / False

Answer:    True

Q3. Who invented the transistor 23rd December, 1923 ?

  1. William Shockley
  2. John Bardeen
  3. Walter H-Brattain
  4. All are correct

Answer:    d

Q4. A transistor has basically three layers and three terminals.                   True / False

Answer:    True

Q5. How many types of a transistor ?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer:    a


Read More: MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers


Q6. The word transistor is the combination of two words, first one is Transfer and the second one is Resistor.         True / False

Answer:    True 

Q7. When two diodes are connected by each others in wrong direction which is called ______.

  1. triode
  2. thermistor
  3. pentode
  4. transistor

Answer:    d

Q8. A transistor consists of three regions (terminals), first one is Emitter, second is Base and third one Collector.            True / False

Answer:    True 

Q9. The emitter, base junction is ________ bias otherwise the collector, base junction is _____ bias.

  1. reverse, forward
  2. forward, reverse

Answer:    d

Q10. The arrow direction is shown on the emitter of a transistor’s symbol.       True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Electric Charge Questions and Answers


Q11. When the direction of an arrow is shown from emitter to base then it made the _______ transistor.

  1. PNP
  2. NPN

Answer:    a

Q12. The emitter region / electrode is heavily doped rather than collector and base.       True / False

Answer:    True

Q13. PNP and NPN transistor is also called __________ transistor.

  1. junction
  2. bipolar
  3. variable
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q14. The size of collector is larger than emitter and base because of high power dissipation.                                                                                                                                                               True / False

Answer:    True

Q15. The region is larger in size rather than two regions.

  1. collector
  2. base
  3. emitter
  4. none is correct

Answer:    a

Q16. The voltage amplification formula of a amplifier transistor is O/P Volt / I/P Volt.                                                                                                                                                               True / False

Answer:    True

Q17. Transistor can be used as amplifier because of ability to amplify any input signal and can be connected as _________ amplifier.

  1. common base
  2. common emitter
  3. common collector
  4. all are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *