MCQs on Transformer Losses Questions and Answers

MCQs on Transformer Losses Questions and Answers

Transformer Losses – Definition


Transformer has multiple losses such as copper, eddy current, Hysteresis, core, stray and dielectric losses. It is free from rotating, windage and friction losses. There are two types of core losses in transformer. Eddy current Losses are produced due to the alternating flux in the Iron Core. Hysteresis losses are produced when directions of magnetic flux is change after every half cycle. All the MCQs on transformer losses are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Types of Resistors MCQs Questions and Answers


The aim is to provide transformer losses MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Power Transformer, auto-Transformer. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the troubles / losses of transformer. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of transformer applications, principle and function.


Transformer Losses MCQs (Questions and Answers)


Q1. Transformer is free from ___________ losses.             

  1. friction
  2. windage
  3. rotating
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q2. The efficiency of a transformer is almost 100% relatively to the rotating machines.       True / False

Answer:    True

Q3. __________ losses are due to the resistance of primary and secondary winding.

  1. Eddy Current
  2. Core
  3. Copper
  4. Hysteresis

Answer:    c

Q4. The copper losses are directly proportional to the square of the current flowing into the windings.                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q5. How to calculate the value of copper losses in transformer ?

  1. open circuit
  2. short circuit
  3. a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    b


Read More: MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers


Q6. The core losses are also called Iron losses.        True / False

Answer:    True 

Q7. How to calculate the total copper losses in winding ?

  1. Total Losses = I12R1 + I22R2
  2. Total Losses = V2 /R + I2 / I2
  3. Total Losses = I2R1 + R2
  4. Total Losses = IR1 + I22R2

Answer:    a

Q8. Eddy Current Losses are produced due to the alternating flux in the Iron Core.           True / False

Answer:    True 

Q9. How many types of core losses in transformer.

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer:    b

Q10. The disadvantage of Eddy Current losses are to burn the transformer windings.           True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Fuse Multiple Choice Questions and Answers


Q11. Eddy Current losses are directly proportional to the square of ____________.

  1. voltage
  2. resistance
  3. current
  4. impedance

Answer:    a

Q12. Hysteresis losses are produced when directions of magnetic flux is change after every half cycle.                                                                                                                                                        True / False

Answer:    True

Q13. The main disadvantage of Hysteresis losses is the _____________ loss.

  1. current
  2. voltage
  3. power
  4. burning

Answer:    c

Q14. The Eddy current and Hysteresis losses can be reduce by using high silicon thin Steel cores.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q15. How to calculate the value of Iron / Core losses ?

  1. open circuit
  2. short circuit
  3. a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    a

Q16. Leakage flux losses are produced when the alternating flux leaves the surface of core.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q17. The formula to calculate the efficiency of transformer is ?

  1. Eff = Output / Input
  2. Eff = Output Power / Input Power × 100
  3. Eff = Input / Output
  4. All are correct

Answer:    b

Q18. How many troubles are produced in the transformers ?

  1. Open Primary Winding
  2. Open Secondary Winding
  3. Short Secondary Wining
  4. All are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *