MCQs on Transformer Applications in Electronics

MCQs on Transformer Applications in Electronics

Transformer Applications – Definition


If we talk about the transformer applications in the electronics circuits then it is most common and widely used component with unavoidable features.  Generally, the transformers are used to increase (Step-Up) and decrease (Step-Down) the AC voltages to operate electronic circuits. There are normally 5 types of applications for the purpose of transformer;

  1. Step-Up Transformer
  2. Step-Down Transformer
  3. Impedance Matching Transformer
  4. Isolation Transformer
  5. Coupling Transformer

Read More: MCQs on Power Transformer Short Questions and Answers


The aim is to provide MCQs on Transformer Applications in Electronics objective questions and answers to understand the concepts of transforming techniques. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to transformer. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of transformer principle, function and applications.


Applications of Transformer MCQs (Questions and Answers)


Q1. __________ transformer has less number of turns in secondary winding and more turns in primary winding.               

  1. impedance matching
  2. step-up
  3. coupling
  4. step-down

Answer:    d

Q2. The transformer which have high input voltage and gives low output voltage is called step down transformer.                                                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q3. Due to the less voltage in the output of transformer, the current becomes ______________.

  1. high
  2. low
  3. same
  4. infinity

Answer:    a

Q4. If the transformer has less number of primary turns and more turns in secondary winding is called step-up transformer.              True / False

Answer:    True

Q5. A transformer which gives high voltage at output when input voltage are low is called ____________ transformer. 

  1. step-down
  2. step-up
  3. isolation
  4. coupling

Answer:    b

Q6. Step-up and Step-down transformers are widely used in the applications of electronics.            True / False

Answer:    True 

Q7. A transformer which have both capabilities as Step-up and Step-down is used in the electronics circuit.                                                                                                                                                                                     True / False                Answer:    True 

Q8. A type of transformer used in for connecting the circuits of two opposite impedance level is called ________ transformer.

  1. impedance matching
  2. isolation
  3. coupling
  4. step-up

Answer:    a

Q9. A transformer used to provide isolation between primary and secondary winding is called ________ transformer.

  1. impedance matching
  2. coupling
  3. isolation
  4. a & b are correct

Answer:    c

Q10. The isolation transformer have the turns ratio of 1:1.            True / False

Answer:    True


Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


Q11. The transformer type used for coupling the two stages of an amplifier is called________ transformer.

  1. coupling
  2. step-up
  3. matching
  4. step-down

Answer:    a

Q12. The advantage of coupling transformer is ___________.

  1. high voltage gain
  2. impedance matching
  3. coupling
  4. all are correct

Answer:    d

Q13. The disadvantages of coupling transformers are costly, large size and poor frequency response.                                                                                                                                                                                        True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *