MCQs on Auto-Transformer Questions and Answers

MCQs on Auto-Transformer Questions and Answers

Auto-Transformer – Definition


Auto-Transformer is a type of conventional electrical transformer with only single (one) winding. The “Auto” Prefix refers to the meaning of single coil transformer. The single coil of Auto-Transformer used as both primary an secondary winding. An Auto-transformer working principle and theory is same as two winding transformer. All the MCQs of Auto-Transformer are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Types of Resistors MCQs Questions and Answers


The aim is to provide Auto-Transformer MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Power Transformer. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to transformer. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of transformer applications, principle and function.


MCQs on Auto-Transformer (Questions and Answers)


Q1. Auto-Transformer has __________ windings.             

  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. 4

Answer:    c

Q2. Auto-transformer has single winding which is used as Primary and Secondary.            True / False

Answer:    True

Q3. The __________ of Auto-transformer is same as conventional two windings transformer.

  1. working
  2. theory
  3. construction
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q4. Auto-transformer tapping is used to get step-up or step-down or required output.         True / False

Answer:    True

Q5. Auto-Transformer are __________ in size and _________ in weight.

  1. small, light
  2. large, light
  3. small, heavy
  4. large , heavy

Answer:    a

Q6. In the variable auto-transformer, the adjustable tap is used to get required output.        True / False

Answer:    True 

Q7. The output voltages of auto-transformer is equal to the _________________.

  1. first winding
  2. second winding
  3. single winding
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q8. In the Auto-Transformer, the first winding is called common winding and the second small winding is called series winding.            True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers


Q9. The ___________ current is equal to the difference of load current and secondary current.

  1. primary
  2. secondary

Answer:    a

Q10. The turns ratio of Ip & Is / Np & Ns / Vp & Vs is called transformation ratio.           True / False

Answer:    True

Q11. The symbol of transformation ratio is ___________.

  1. B
  2. TR
  3. L
  4. K

Answer:    d

Q12. The transformation ratio of Auto-transformer is equal or near to the one (1 = Unity).    True / False

Answer:    True

Q13. The auto-transformer efficiency is _________________.

  1. high
  2. low
  3. very high
  4. infinite

Answer:    a


Read More: MCQs on Fuse Multiple Choice Questions and Answers


Q14. When the transformation ratio is low the copper losses are also low.                   True / False

Answer:    True

Q15. Due to the single winding is used as primary and secondary, the __________ losses are low in auto-transformer.

  1. leakage flux
  2. leakage reactance
  3. hysteresis
  4. a & c are correct

Answer:    d

Q16. The short circuit current becomes very high due to the high leakage Reactance.          True / False

Answer:    False (Low)

Q17. The auto-transformer biggest problem (major disadvantages) is ________________.

  1. Primary and Secondary not isolated electrically
  2. Dangerous Electric Shock
  3. Break of L.T side
  4. all are correct

Answer:    d

Q18. Auto-transformer can be used as Booster-transformer in the Cable Distribution.        True / False

Answer:    True

Q19. Auto-Transformer can be used for starting of _________ motors.

  1. conduction
  2. induction
  3. linear
  4. stepper

Answer:    b


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q20. The auto-transformer is used for interconnecting in the 132Kv system.          True / False

Answer:    True

Q21. Auto-Transformer is used to provide __________ to the three-wire lighting systems.

  1. position
  2. neutral
  3. negative
  4. all are correct

Answer:    b

Q22. The uses of auto-transformers are ________________.

  1. electrical instruments
  2. For continuous supply
  3. Three Phase to Two phase conversion
  4. all are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *