MCQs on RC Time Constant in Electronic Circuit

MCQs on RC Time Constant in Electronic Circuit

RC and L/R Time Constant – Definition


In the case of RC time constant, we will define that a fixed or constant time period a capacitor takes to charge 63.2 percent voltage. But the complete charging upto 100% will be complete after 5 time constant. In the case of L/R time constant, we can simply understand that an inductor takes 1 L/R time constant to complete the current change upto 63.2%. The only difference between RC v.s R/L time constant is just a concept of current and voltage.


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


The aim to provide MCQs on RC time constant in electronic circuit objective questions and answers to understand the formula and calculation of time constant. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the multiple choice questions and answers completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of RC and R/L Time Constant. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of time constant in electronic circuit principle, function and applications.


RC Time Constant in Electronic Circuit (Objective Questions)


Q1. The time constant is the time required to change upto ________ percent voltage through capacitor and current through inductor.                                .

  1. 62.3
  2. 63.2
  3. 64.3
  4. 63.4

Answer:    b

Q2. The transient response is measured in the term of L/R ratio.         True / False

Answer:    True

Q3. The formula used to calculate the time constant in inductive circuit is ___________.

  1. RC
  2. L/R
  3. R/C
  4. LC/R

Answer:    b

Q4. When an inductive Cct is opened, the time constant for current becomes very short.                     True / False

Answer:    True

Q5. The energy stored in the magnetic field is______________________. 

  1. E = 64 × 10-4  J
  2. E = 1/2 LCR
  3. E = 1/2 LI2
  4. a & c are correct

Answer:    d

Q6. When the voltage across the capacitor and current across the inductor becomes equal to the source current or voltage is five time constant .            True / False

Answer:    True

Q7. The current in inductor reached to the 63.2% within 0.1 sec then the current rises to 100% within _________ sec.

  1. 0.2
  2. 0.3
  3. 0.4
  4. 0.5

Answer:    d

Q8. In the inductive circuit, the current reaches to the 63.2% in 1 L/R time constant and becomes 100% within 5 L/R time constant.            True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Atomic Structure For Competitive Exams


Q9. The RC time constant becomes __________ with larger value of R & C.

  1. shorter
  2. longer
  3. a & b are correct
  4. all are correct

Answer:    b

Q10. The high value of self induced voltage across inductor produces when RL circuit is opened.         True / False

Answer:    True

Q11. When RL circuit is opened, the produce self-induce voltage which is ________ than the applied voltage.

  1. short
  2. greater
  3. infinity
  4. same

Answer:    b

Q12. The neon bulb requires 90 voltages for the ionization function.                                   True / False

Answer:    True

Q13. The formula to calculate the time constant in capacitive circuit is _____________.

  1. RC
  2. RC/L
  3. R/C
  4. R/L × C

Answer:    a

Q14. The energy stored in a capacitor formula is E = 1/2 CV2               True / False

Answer:    True

Q15. The long or short time constant RC time constant depends on the ____________ of applied voltage.

  1. current
  2. frequency
  3. pulse width
  4. voltage

Answer:    c

Q16. A short RC time constant is equal to the one-fifth pulse width of the applied voltage.                         True / False

Answer:    True

Q17. A ________ RC time constant is equal to the 5 times longer pulse width of applied voltage.

  1. Long
  2. Short

Answer:    b


Read More: MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers


Q18. The voltage across R in a RC circuit is called differentiated output.                   True / False

Answer:    True

Q19. The voltage across C in an RC circuit is called ______________ circuit.

  1. integrated
  2. differentiated

Answer:    a

Q20. A short & medium time constant is generally used for differentiated circuit.                 True / False

Answer:    False (Only Short)

Q21. A _____________ time constant is generally used for integrated circuit.

  1. long
  2. short
  3. medium
  4. b & c are correct

Answer:    d

Q22. Generally, the time constant is made much shorter or longer than a factor of 5 to get better wave shapes.                                                                                                                                                                                  True / False

Answer:    True

Q23. The factor of 0.5 time constant is equal to the amplitude of ______________.

  1. 20%
  2. 50%
  3. 63%
  4. 40%

Answer:    d

Q24. The factor of 4-time constant is equal to the amplitude of 98%.                             True / False

Answer:    True

Q25. The amplitude of 86% is equal to the time constant of _____________.

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer:    d


Read More: Capacitive Reactance MCQs Questions and Answers


Q26. The method of time constant is used for L & C to analysis the non-sinusoidal wave-forms.               True / False

Answer:    True

Q27. The ___________ method is used with L & C to analysis the sinusoidal waveform.

  1. Reactance
  2. Inductance
  3. Time Constant
  4. All are correct

Answer:    c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *