MCQs on Thermocouple Questions and Answers

MCQs on Thermocouple Questions and Answers

Thermocouple – Definition


A junction of two dissimilar metal is called thermocouple. Thermocouple is a electrical sensor device used to measure temperature. Junction is a point from which temperature is measures. After the difference of junction temperature e.m.f will be produced. The Galvanometer is a measuring device used to measure e.m.f in thermocouple. It works on the principle of Seebeck Effect. All the MCQs on Thermocouple Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Fluorescent Tube Light


The aim is to provide Thermocouple MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Temperature Measuring Equipment. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Thermocouple. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Thermocouple applications, principle and function.


Thermocouple MCQs (Questions and Answers)


Q1. A junction / joint of two dissimilar metal is called _______.

  1. reference point
  2. solder joint
  3. thermocouple
  4. all are correct

Answer:    c

Q2. A thermocouple of two different metals has two junctions, first junction is on low temperature and second junction is on high temperature.         True / False

Answer:    True

Q3. The first junction of thermocouple is called __________.

  1. hot
  2. sensing
  3. cold
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q4. The cold junction of thermocouple is also called Reference Junction.                 True / False

Answer:    True

Q5. _______ produced in the thermocouple due to difference of junction temperature.

  1. E.M.F
  2. Current
  3. Resistance
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q6. An effective galvanometer is used to measure e.m.f in thermocouple.              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Single Phase and Three Phase AC Circuit


Q7. What characteristics have found in the thermocouple materials.

  1. control the environmental effect
  2. control temperature variations
  3. more sensitive to measure exact value
  4. all are correct

Answer:    d

Q8. Thermocouple works on the principle of Seebeck Effect.          True / False

Answer:    True 

Q9. The temperature range of thermocouple materials are ________.

  1. 0º C → 190º C
  2. 0º C → 270º C
  3. 270º C → 2700º C
  4. 270º C → 370º C

Answer:    c

Q10. The alloy of copper and nickel is called constantan.             True / False

Answer:    True

Q11. ______ alloys are used for more than 1400ºc.

  1. Platinum
  2. Iron
  3. Platinum Iridium
  4. a & c are correct

Answer:    d


Read More: Multiple Choice Questions on Kirchhoff’s Law


Q12. The required output from thermocouple can get by connecting in series or parallel groups.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q13. The series & parallel groups of thermocouples are called ________.

  1. constantan
  2. thermodynamics
  3. thermopiles
  4. none is correct

Answer:    c

Q14. An e.m.f produced in the thermocouple does not depend on the length of metal wires.                                                                                                                                                             True / False

Answer:    True

Q15. How to protect the metals of thermocouple from the oxidation process ?

  1. enclosed inside tubes
  2. connect intermediate metal
  3. keep on room temperature
  4. all are correct

Answer:    a


Read More: MCQs on Resonance in Series and Parallel Circuit


Q16. Pyrometer is a thermocouple used in the industrial furnaces for the measurement of temperature.                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q17. Thermocouples are used in the relays for the ______ of power system.

  1. protection
  2. maintenance
  3. repair
  4. all are correct

Answer:    a

Q18. Sometimes, thermocouples are used to operate the small AC induction motors.      True / False

Answer:    True

Q19. ________ size thermocouples are used to measure the internal temperature of human body in medical work.

  1. Small
  2. Large
  3. Medium
  4. Normal

Answer:    a


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q20. In the industries, thermocouples are used upto 1450ºc.          True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *