MCQs on Sound Waves Questions and Answers

MCQs on Sound Waves Questions and Answers

Sound Waves – Definition


Sound is a wave motion of altering pressure. Human ear can detect sound waves with the help of eardrum. The velocity of sound wave is 1130 feet per seconds. Sound wave cannot travel in vacuum. The unit of frequency of a wave is hertz or cycle/sec. All the MCQs on Sound Waves Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on History of Electricity


The aim is to provide Sound Waves MCQs questions and answers to understand the concepts of waves. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Sound Wave. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Sound Waves applications, principle and function.


Sound Waves MCQs (Questions and Answers)


Q1. ________ is a wave motion of altering pressure.

  1. Compression
  2. Sound
  3. Vibration
  4. None is correct

Answer:    b

Q2. Low frequencies produce bass tone.                   True / False

Answer:    True

Q3. High frequencies produce ________ tone.

  1. bass
  2. treble
  3. complex
  4. pure

Answer:    b

Q4. A point of maximum pressure in a sound wave is called compression.           True / False

Answer:    True

Q5. The minimum pressure in a sound wave is called ________.

  1. fraction
  2. rarefaction
  3. vibration
  4. wavelength

Answer:    b


Read More: MCQs on Semiconductor Diode Rectifier


Q6. Loudness is an intensity of a soundwave.                  True / False

Answer:    True 

Q7. The formula to calculate the wavelength of sound wave is __________.

  1. λ = F / V
  2. λ = FV
  3. λ = V / F
  4. all are correct

Answer:    c

Q8. The human ears detects sound waves by eardrum.         True / False

Answer:    True 

Q9. The velocity of sound wave in the air is __________.

  1. 1130 feet per seconds
  2. 344.3 feet per seconds
  3. 1280 feet per seconds
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q10. The unit of frequency wave is Hertz or cycles/sec.           True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Solar Cell Questions and Answers


Q11. The velocity of a sound is much higher in ____________.

  1. liquid
  2. metal
  3. vacuum
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q12. The frequency of sound waves is equal to the vibrations produced by source.          True / False

Answer:    True

Q13. The total number of waves produced in one second is called ______ of the wave.

  1. wavelength
  2. frequency
  3. velocity
  4. speed

Answer:    b

Q14. Sound waves cannot travel in the vacuum.                   True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *