MCQs on Solar Cell Questions and Answers

MCQs on Solar Cell Questions and Answers

Definition of Solar Cell 


A solar cell is also called photovoltaic that converts the light energy into electricity. The most common semiconductor material named Silicon is used for solar cell. It consists of PN junction. The output voltage of solar cell is 0.6v and efficiency is 15 To 20 percent. All the MCQs on Solar Cell Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Thermocouple Questions and Answers


The aim is to provide Solar Cell MCQs questions and answers to understand the concepts of cells and batteries. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to History of Electricity. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of solar cell applications, principle and function.


Solar Cell MCQs (Questions and Answers)


Q1. A solar cell is also called _____ cell because of its best example.

  1. photoconductive
  2. photovoltaic
  3. photoelectric
  4. thermionic

Answer:    b

Q2. The principle of solar cell is to convert sunlight into electricity through the phenomena of photovoltaic effect.           True / False

Answer:    True

Q3. The voltage deference produced in semiconductor material of solar cell depends on________.

  1. light intensity
  2. size of semiconductor material
  3. generation of electrons holes pairs
  4. all are correct

Answer:    b

Q4. The another name of solar cell is solar energy conversion.             True / False

Answer:    True

Q5. A _______ system is used to produce electricity by using the sunlight through photovoltaic effect.

  1. solar power generation
  2. photoelectric
  3. seebeck
  4. Thomson

Answer:    a

Q6. A solar cell consists of silicon PN junction.              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Electrostatics Objective Questions and Answers


Q7. A typical solar cell generates ________output voltages.

  1. .9v
  2. .7v
  3. .6v
  4. .2v

Answer:    c

Q8. Mostly, a silicon material is used in solar cells.          True / False

Answer:    True 

Q9. The general range of solar cell efficiency is _________.

  1. 5% → 10%
  2. 10% → 15%
  3. 15% → 20%
  4. all are correct

Answer:    c

Q10. When the solar cells are connected in parallel the voltage remain same and current added.                                                                                                                                                             True / False

Answer:    True

Q11. When the solar cells are connected in series to make a solar panel, which provides _______.

  1. increase voltages
  2. current remains same
  3. decrease voltages
  4. a & b are correct

Answer:    d


Read More: MCQs on Valence Electrons Multiple Choice Questions


Q12. The power output of solar cell depends on level of light.               True / False

Answer:    True

Q13. The current of solar cell is ___________ proportional to the light/illumination.

  1. directly
  2. indirectly

Answer:    a

Q14. Solar cells are used to charge the batteries of satellites.                    True / False

Answer:    True

Q15. Which semiconductor material is mostly used for solar cell ?

  1. Silicon
  2. Germanium
  3. Selenium
  4. Gallium Arsenide

Answer:    a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *