MCQ Questions On SI Units

MCQ Questions On SI Units


SI Units – Definition


SI units are the System International Units used in basic electronics study. The electrical units are used to measure the value of any quantity.

We are providing you Electronics Encyclopedia related to the MCQ Questions on SI Units – System International Units for especially to improve and preparation of all kinds of quizzes or tests. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the 38 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of SI Units. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of electrical unit principle, function and applications.


Read More: MCQs on Electric Charge Questions and Answers


SI Units MCQs (Questions and Answers)


Q1. The SI unit of current is _____________.

  1. candela
  2. ampere
  3. volt
  4. mol

Answer:     b

Q2. The SI unit of length is meter.         True / False

Answer:   True

Q3. The unit of Luminous intensity is ___________.

  1. candela
  2. mol
  3. kelvin
  4. metro

Answer:   a

Q4. The SI unit of mass is kilogram.         True / False

Answer:   True

Q5. The SI unit of temperature in basic electronics is _____________.

  1. kelvin
  2. candela
  3. kilogram
  4. mol

Answer:    a

Q6. The unit of time is second.                 True / False

Answer:  True

Q7. The unit of matter is_________________.

  1. mol
  2. candela
  3. ampere
  4. kelvin

Answer:    a

Q8. The unit of capacitance is Farad.            True / False

Answer:   True

Q9. ___________ is the unit of electric charge.

  1. mol
  2. coulomb
  3. farad
  4. ampere

Answer:    b

Q10. The electrical unit of energy is joule.             True / False

Answer:  True


Read More: MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers


Q11. __________ is the unit of force.

  1. kelvin
  2. henry
  3. lumen
  4. newton

Answer:     d

Q12. The electrical unit of frequency is Hertz.           True / False

Answer:  True

Q13. The unit of illuminance is _______________.

  1. lux
  2. hertz
  3. henry
  4. weber

Answer:    a

Q14. Henry is the unit of inductance.               True / False

Answer:   True

Q15. Lumen is the unit of ___________.

  1. luminance flux
  2. flux density
  3. magnetic flux
  4. power

Answer:    a

Q16. Weber is the unit of magnetic flux.                    True / False

Answer:   True

Q17. The unit of magnetic flux density is_______________.

  1. tesla
  2. lumen
  3. weber
  4. henry

Answer:    a

Q18. The electrical unit of potential difference is volt.            True / False

Answer:   True

Q19. _____________ is the unit of true power.

  1. watt
  2. tesla
  3. ohm
  4. volt

Answer:    a

Q20. The unit of resistance is ohm.        True / False

Answer:   True


Read More: MCQs on Atomic Structure For Competitive Exams


Q21. The unit of the solid angle is ___________.

  1. steradian
  2. mol
  3. lumen
  4. tesla

Answer:     a

Q22. Angle is measure in Degree or Radian.           True / False

Answer:   True

Q23. The unit of conductivity is _____________.

  1. Siemens per meter
  2. Tesla per meter
  3. Mol per meter
  4. Ampere per meter

Answer:    a

Q24. The SI unit of electro-motive force (EMF) is volt.            True / False

Answer:   True

Q25. The unit of Resistivity is ____________.

  1. ohm
  2. ohm-square meter
  3. ohm meter
  4. Siemens per meter

Answer:   c

Q26. The unit of capacitive Reactance is ohm.            True / False

Answer:   True

Q27. The unit of inductive reactance is _______________.

  1. farad
  2. henry
  3. ohm
  4. ohm per henry

Answer:   c

Q28. The unit of impedance is ohm.               True / False

Answer:   True

Q29. The unit of resonant frequency is ____________.

  1. ohm
  2. hertz per meter
  3. hertz
  4. lumen per meter

Answer:   c

Q30. The unit of noise is dB.         True / False

Answer:   True


Read More: Capacitive Reactance MCQs Questions and Answers


Q31. Oersted is the unit of ____________.

  1. auxiliary magnetic field
  2. flux density
  3. magnetic flux
  4. all are correct

Answer:   a

Q32. The unit of conductance is Mho/Siemens.         True / False

Answer:   True

Q33. The unit of admittance is ____________.

  1. siemens
  2. ampere
  3. mho
  4. ampere per meter

Answer:   a

Q34. The SI unit for MMF is Amp-Turn.         True / False

Answer:   True

Q35. The unit of Reactive Power is ____________.

  1. VAR (Volt-Amp-Reactive)
  2. VI
  3. Watt
  4. VAC

Answer:   a

Q36. Apparent power is measured in volt-amp.         True / False

Answer:   True

Q37. The unit of Power Factor is ____________.

  1. watt
  2. siemens
  3. VAR
  4. No unit

Answer:   d

Q38. There is no unit of coefficient of coupling.         True / False

Answer:   True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *