Series Circuit MCQs Multiple Choice Questions and Answers

MCQs Questions and Answers on Series Circuit

The combination of circuit is the utmost important piece of study to understand the basic concept of how exactly current flows in the Electronics circuit because every PCB (Printed Circuit Board) contains multiple of tracks. I am providing you series circuit MCQs multiple choice questions and answers with the aim to facilitate the students, technicians and teachers of different technical fields throughout the world.


Read More: MCQs on Parallel Circuits with Answer Key


Series Circuit – Definition

In a series circuit, the components are connected in such a way that the current flows in a single path that means current first flow through the first component then flow second and again next one.


Series Circuit MCQs (Questions and Answers)


Q1. The total resistance R of a _________ circuit is equal to the sum of the individual resistances.

  1. Parallel Circuit
  2. Series Circuit
  3. Series Parallel Circuit
  4. all are correct

Answer: b

Q2. The formula of Total Series Resistance is _________________

  1. Rtotal = R1 + R2 + R3
  2. Rtotal = R1 ± R2 ± R3
  3. Rtotal = R1 × R2 × R3
  4. Rtotal = R1 / R2 × R3

Answer: b

Q3. Three Resistances of R1=20Ω , R2=57Ω & R1=90Ω are is series then how will the total resistance?

  1. 167Ω
  2. 90Ω
  3. 57Ω
  4. 20Ω

Answer: a

Q4. When current flows through a resistance, electrical energy is converted into ___________ energy.

  1. Chemical
  2. Heat
  3. Light
  4. Elastic

Answer: b

Q5. Whenever, any machine or device connected with the ground is called______________.

  1. Grounding
  2. Earthing

Answer: a

Q6. Electrically isolated means that the infinite resistance between ground point.     True/False

Answer: True 

Q7. If using double subscript notation, then first letter indicates ________ and the second letter indicate reference.

  1. Measurement
  2. Increment
  3. Subscription
  4. Solution

Answer: a

Q8. The meaning of troubleshooting in electronics and electrical circuit is _________________.

  1. Diagnose
  2. Analyse
  3. Solution
  4. all are correct

Answer: d

Q9. When the current path/track damaged (means Zero Current) in a series circuit then it is called _________________.

  1. Short Circuit
  2. Open Circuit
  3. Bypassed Circuit
  4. All are correct

Answer: b

Q10. The IR voltage across each resistance is called an  ___________________.

  1. IR drop
  2. Voltage drop
  3. Power drop
  4. a & b are correct

Answer: d 

Q11. __________states that the sum of all resistor voltage drops in a series circuit equals the applied voltage.

  1. Ohm’s Law
  2. Kirchhoff’s voltage law (KVL)
  3. Kirchhoff’s current law (KCL)
  4. b & c are correct

Answer: b

Q12. In a _________Circuit, current is Same in the all part/component.

  1. Series
  2. Parallel
  3. String
  4. a & c are correct

Answer: d

Q13. The formula to calculate Current (I) in Series Resistance Circuit is ___________________.

  1. I = V/R
  2. I = I^2 × R
  3. I = V× R
  4. I = Vtotal / Rtotal

Answer: d

Q14. When components are connected in successive order is called  _______________.

  1. Series Circuit
  2. Parallel Circuit
  3. Series Parallel Circuit
  4. all are correct

Answer: a

Q15. A combination of _________ resistances is often called string.

  1. Parallel Circuit
  2. Series Circuit
  3. Series Parallel Circuit
  4. all are correct

Answer: b

Q16. Total voltage (Vtotal) in Series circuit is equal to the sum of individual resistance.    True/False

Answer: True 

Q17. The total power in a series circuit is the _____________ of individual powers.

  1. Sum
  2. Minus
  3. Divide
  4. Multiply

Answer: a 

Q18. In the series circuit, high value of Resistor dissipates more power rather than low value resistor.       True/False

Answer: True 

Q19. The formula to calculate the power dissipates against any Resistor is _________________.

  1. P = W/Q
  2. P = I^2 × R
  3. P = VR
  4. P = IR

Answer: b 

Q20. When two applied voltages are connected in series-aiding mode then Vtotal will be sum of all voltages.          True/False

Answer: True  [Series-Aiding Polarity Mode: when the plus(+) terminal of applied voltage source is connected to the negative(-) terminal of the next applied voltage source]

Q21. When two applied voltages are connected in series-opposing mode then Vtotal will be sum of voltages.       True/False

Answer: False  [Series-Opposing Polarity Mode: when the plus (+) terminal of applied voltage source is connected to the Plus (+) terminal of the next applied voltage source]

Q22. If two series-opposing voltages are equal then the sum of all voltages will be _______________.

  1. Infinity
  2. Zero
  3. Equal to First Applied Voltage
  4. Equal to Second Applied Voltage

Answer: b

Q23. The reference point in electronic schematic circuit is know as  _____________ which is equal to 0 volts.

  1. Ground
  2. GND
  3. Feedback
  4. a & b are correct

Answer: d

Q24. The resistance of an open series circuit is _____________.

  1. High
  2. Low
  3. Extremely High (Infinity)
  4. Extremely Low

Answer: c

Q25. The resistance of the short circuit (comparing to open circuit) is _____________.

  1. Zero
  2. Maximum
  3. Infinity
  4. Low

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *