MCQs on Semiconductor Diode Rectifier

MCQs on Semiconductor Diode Rectifier

Semiconductor Diode Rectifier – Definition


Semiconductor is not a good conductor or not good insulator. The best semiconductor materials are Silicon and Germanium. The PN junction used as a diode. Diode can be used as a Rectifier. The process of rectification is to convert AC signal into DC signal. It can be used used as Half Wave, Full Wave, Bridge Rectifier. All the MCQs on Semiconductor Diode Rectifier are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on History of Electricity


The aim is to provide Semiconductor Diode Rectifier MCQs questions and answers to understand the concepts of Semiconductor. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Semiconductor Diode. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Semiconductor Diode Rectifier applications, principle and function.


MCQs on Semiconductor Diode (Questions and Answers)


Q1. PN Junction is also called ________.

  1. diode
  2. transistor
  3. triode
  4. inductor

Answer:    a

Q2. Low current diode can pass about 100mA forward current which have body length of 3 millimeter.                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q3. The P-type region of diode is called ________.

  1. cathode
  2. anode
  3. grid
  4. both a & b

Answer:    b

Q4. The N-type of region of PN Junction diode is called Cathode.           True / False

Answer:    True

Q5. When a diode is________bias then it shows the conventional direction of current.

  1. forward
  2. reverse

Answer:    a

Q6. High current / power diode is connected on the PCB via a heatsink because it creates more heat then low & medium current diode.                  True / False

Answer:    True 

Q7. How can we identify the positive and negative leads of a diode ?

  1. colour coding
  2. colour band
  3. both a & b
  4. none is correct

Answer:    c

Q8. A PN junction diode works as a insulator when reverse biased.         True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Solar Cell Questions and Answers


Q9. PN Junction diode is a _________ device.

  1. one way
  2. two way
  3. double way
  4. b & c are correct

Answer:    a

Q10. The barrier potential of germanium is .3v.           True / False

Answer:    True

Q11. The most common application of PN junction diode is _______.

  1. amplifier
  2. filter
  3. rectifier
  4. time constant

Answer:    c

Q12. In the reverse bias of a diode produce reverse current which is also called leakage current.                                                                                                                                                         True / False

Answer:    True

Q13. The barrier potential of silicon is ________.

  1. .3v
  2. .7v
  3. .5v
  4. .4v

Answer:    b

Q14. When reverse voltages exceeds from specific level the leakage / reverse current also increased promptly which is called breakdown voltages.                   True / False

Answer:    True

Q15. The reverse saturation (Is) or maximum (Io) current during reverse bias of a PN junction diode depends on _________.

  1. temperature
  2. doping level
  3. physical size of junction
  4. all are correct

Answer:    d


Read More: MCQs on Transformer Losses Questions and Answers


Q16. Semiconductor diodes are used in communication circuits for modulation and demodulation.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q17. How to protect a diode from increasing voltages of breakdown level ?

  1. Filter capacitor
  2. Limiting resistor
  3. Zener diode
  4. None is correct

Answer:    b

Q18. A process of converting input AC signal into pulsating DC is called Rectification.        True / False

Answer:    True

Q19. A PN junction diode mostly used as _______ in the power supplies.

  1. Zener diode
  2. Rectifier
  3. Modulation
  4. Tuning

Answer:    b

Q20. A type of semiconductor diode rectifier which converts only one half cycle of the input AC signal is called Half Wave Diode Rectifier.          True / False

Answer:    True

Q21. How many types of diode rectifiers are used in electronics ?

  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. 4

Answer:    a


Read More: MCQs on Fluorescent Tube Light


Q22. The maximum voltage in the reverse direction across diode is called peak inverse voltage.                                                                                                                                                           True / False

Answer:    True

Q23. The presenting value of a DC-Meter is called ________ value.

  1. average
  2. rectified
  3. peak inverse
  4. none is correct

Answer:    a

Q24. A type of rectifier which converts a complete input signal (+ , -) into DC pulsating is called Full Wave Rectifier.                    True / False

Answer:    True

Q25. The maximum efficiency of half wave rectifier diode is _______.

  1. 70.7%
  2. 87%
  3. 60.9%
  4. 40.6%

Answer:    d

Q26. A center taping method is used to divide secondary winding of a transformer.       True / False

Answer:    True

Q27. How many types of full wave rectifiers ?.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer:    b

Q28. The efficiency of full wave rectifier is 81.2%.          True / False

Answer:    True

Q29. The average value of full wave rectifier is ________ rather than half wave rectifier.

  1. double
  2. half
  3. same
  4. none is correct

Answer:    a

Q30. _______ circuit is mostly used in the electronics power supplies.

  1. Center tape full wave
  2. Half wave
  3. Full wave
  4. Bridge Rectifier

Answer:    d


Read More: MCQs on Thermocouple Questions and Answers


Q31. How many diodes are used in the Bridge Rectifier ?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer:    c

Q32. The full wave Bridge Rectifiers are not required center taping.          True / False

Answer:    True

Q33. Full Wave Bridge Rectifier is also called _________Bridge.

  1. Thomas
  2. Fiber
  3. Wheatstone
  4. none is correct

Answer:    c

Q34. Full Wave Bridge Rectifier is more reliable for high voltages.          True / False

Answer:    True

Q35. The weight of Bridge Rectifier is  _________.

  1. heavy
  2. light
  3. medium
  4. all are correct

Answer:    b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *