MCQs on Resonance in Series and Parallel Circuit

MCQs on Resonance in Series and Parallel Circuit

Resonance in Series and Parallel Circuit – Definition


Resonance circuit can be connected in series and parallel combination. The total current in the parallel resonant circuit is zero otherwise, In series resonant circuit is maximum. In the parallel circuit, voltages are increased and current will be increased in series resonant circuit. All the MCQs on Resonance in Series and Parallel Circuit are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Questions On Capacitors in Series and Parallel MCQs


The aim is to provide series and parallel Resonance MCQs multiple choice questions and answers to understand the concepts of Resonance circuit. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs short questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Resonance. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of series and parallel Resonance applications, principle and function.


Resonance in Series and Parallel Circuit MCQs (Quiz)


Q1. The value of impedance on __________ resonant circuit.

  1. series
  2. parallel

Answer:    b

Q2. The minimum value of impedance is available on series resonant circuit.   True / False

Answer:    True

Q3. The total current of a parallel resonant circuit is _______.

  1. minimum
  2. zero
  3. maximum
  4. a & c are correct

Answer:    b

Q4. The total current of series resonance circuit is maximum.                  True / False

Answer:    True

Q5. Zero phase angle will be gain of ________ resonant circuit.

  1. series
  2. parallel
  3. both a & b
  4. none is correct

Answer:    c


Read More: Series Circuit MCQs Multiple Choice Questions and Answers


Q6. The power consumed with series & parallel resonant circuit is maximum.       True / False

Answer:    True 

Q7. The power factor is unity for the _______ resonant circuit.

  1. series
  2. parallel
  3. both a & b
  4. none is correct

Answer:    c

Q8. The formula to find parallel resonance circuit is I = VCR/L.            True / False

Answer:    True 

Q9. What is the formula for series resonance circuit.

  1. I = V/R
  2. I = VR
  3. I = VC/R
  4. I = VCR

Answer:    a

Q10. The resonant circuit formula is for Fr = 1/2π (√1/L – R*2/L*2).           True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on RC Time Constant in Electronic Circuit


Q11. Series resonant circuit formula is ________.

  1. Fr = 1/2πFC
  2. Fr = 1/2π√FC
  3. Fr = 2πFC
  4. Both a & b

Answer:    a

Q12. The total reactance of a series & parallel resonant circuit is Zero.                   True / False

Answer:    True

Q13. The total susceptance of parallel resonant circuit is _______.

  1. maximum
  2. minimum
  3. zero
  4. infinity

Answer:    c

Q14. The series resonant circuits are mostly used in communication.                       True / False

Answer:    True

Q15. The parallel resonant circuits are mostly used in __________.

  1. tuned circuits
  2. communication circuits
  3. power supplies
  4. all are correct

Answer:    a

Q16. In the parallel resonant circuit, the effective impedance is equal to the L/CR.           True / False

Answer:    True

Q17. The effective impedance of series resonant circuit is equal to the ________.

  1. L
  2. C
  3. LCR
  4. R

Answer:    d

Q18. The series resonant circuit increases the voltage of a circuit.             True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Integrated Circuits (ICs) Short Question and Answers Quiz


Q19. The parallel resonant circuit increases the _________ of a circuit.

  1. voltage
  2. resistance
  3. current
  4. inductance

Answer:    c

Q20. Impedance will be increased after increasing the Q factor of a parallel resonant circuit.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q21. _________ resonant circuit works as a resistive circuit on a resonant frequency.

  1. series
  2. parallel
  3. both a & b
  4. none is correct

Answer:    c

Q22. Quality factor (Q) of a circuit is also known as Figure of Merit.                   True / False

Answer:    True

Q23. Q of the circuit stands for ___________ factor.

  1. quality
  2. magnification
  3. tuning
  4. a & b are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *