Types of Resistors MCQs Questions and Answers

MCQs on Types of Resistors

Resistor is the basic component of Electronics technology almost every PCB contains bunch of resistors. I am providing you electronics MCQs (Multiple Choice Questions and Answers) about types of resistors to facilitate the students, technicians and teachers of multiple fields throughout the world.


Read More: MCQs on Resistors Colour Coding


Resistor – Definition

Resister is the most important component of electronic circuit (PCB) that is used to limit the current or produce desired voltage at output.

Course Content:

  • Wire Wound Resistor
  • Carbon Composition Resistors (CCR)
  • Film-Type Resistors
  • Surface-Mount (SMD) Resistors
  • Fusible Resistors
  • Thermistor

Types of Resistors MCQs (Questions and Answers)


Q1. The _____________ of a resistor is determined mainly by its physical size.

  1. Resistance
  2. Power
  3. Current
  4. a & b are correct

Answer: b

Q2. Resistor is an _________________ component/device.

  1. Active
  2. Passive

Answer: b

Q3. There are two main characteristics of a resistor are _______________________.

  1. Current and Voltage
  2. Current and Power
  3. Resistance and Power
  4. Resistance and Current

Answer: c

Q4. Resistors are generally available in the maximum value of ______________ohm.

  1. Mega (M Ω)
  2. Gega (G Ω)
  3. Kilo (K Ω)
  4. Tera (T Ω)

Answer: a

Q5. Does Resistor dissipate power?   YES / NO

Answer: YES

Q6. The power rating of a resistor should be ____________ than from actual power dissipation (Waste) as heat for the reason of Safety factor (Burning).

  1. Less
  2. More

Answer:  b

Q7. What is the Power Dissipation formulae?

  1. P = V×I
  2. P = V^2 / R
  3. P = I^2 × R
  4. All are correct

Answer: d

Q8. Most common type of Resistor is _________________________

  1. Wire Wound Resistor
  2. Carbon Resistor
  3. Film Type Resistor
  4. Fusible Resistor

Answer: b

Q9. Resistors are ________________ devices.

  1. Polarity Devices
  2. Non-Polarity

Answer: b

Q10. What happens with the requirement of Power rating when the resistance increases ?

  1. Lower Power Rating
  2. Higher Power Rating

Answer: a

Q11. Power Rating is ___________________ proportional to the Resistance ® of a Resistor

  1. Directly
  2. In-Directly

Answer: b

Q12. Power Rating and Physical Size of Resistor is ______________________ proportional.

  1. Directly
  2. In-Directly

Answer: a


MCQs on Wire Wound Resistor


Q13. How the wire wound resistors are made by _______________________________.

Answer: Metal Wire (Nichrome, Tungsten and Manganin) wrapped around Insulating Core (Plastic, Ceramic, or Fiberglass, Procelein, Pressed Paper, Cement)

Q14. Wire Wound Resistors are usually used (Applications) for _________________________.

  1. High Current
  2. Low Resistance
  3. Desired (Appreciable) Power
  4. All are Correct

Answer: d

Q15. Wire Wound Resistor is only used for _________________________.

  1. Low Frequency
  2. High Frequency

Answer: a

Q16. At High Frequency, Wire Wound Resistor Acts As _________________________.

  1. Capacitor
  2. Inductor
  3. Diode
  4. a & b are correct

Answer: b


MCQs on Carbon Composition Resistors (CCR)


Q17. How the Carbon Composition Resistors are made (Construction) by ____________.

Answer:  Carbon/Graphite Powder with Insulating Material (Ceramic / Resin) to bond the Mixer

Q18. Carbon Composition Resistors are most popular because ______________________

  1. Low Price
  2. Small Size
  3. High inductance
  4. a & b are correct

Answer: b

Q19. The Resistance of a Carbon Composition Resistor is depends of______________.

  1. Size
  2. Current
  3. Ratio of Powders (Carbon & Ceramic)
  4. a & b are correct

Answer: c

Q20. Carbon Composition Resistors generally used for _____________________

  1. Inductive Component
  2. Surge Protection
  3. Voltage Pulse Reduction
  4. b & c are correct

Answer: d

Q21. The applications of carbon composition resistors are _______________

  1. Power Supplies
  2. Welding Controls
  3. a & b are correct

Answer: c

Q22. Advantages of carbon composition resistor are ___________________

  1. Small Size
  2. Low Cost
  3. Withstand at high energy pulses
  4. All are Correct

Answer: d

Q23. The value of Carbon Composition Resistor could be changed by ____________

  1. If not in use for a year (5%)
  2. Soldering (Heat) – 3 %
  3. Operate at 70°C Temperature (15%)
  4. All are Correct

Answer: d

Q24. Disadvantages of carbon composition resistor are ___________________

  1. Instability of Resistance Value
  2. High Temperature Coefficient
  3. High Noise
  4. All are Correct

Answer: d


MCQs on Film-Type Resistors


Q25. The type of Film Resistors are _________________

  1. Chip Film Resistor
  2. Carbon Film
  3. Metal Film Resistor
  4. b & c are correct

Answer: d

Q26. Advantages of Carbon Film Resistors are____________________

  1. Low Noise
  2. Temperature Stability
  3. Precise Resistance
  4. All are correct

Answer: d

Q27. The more precise value of Resistor will be ____________________

  1. Carbon Film Resistor
  2. Meta Film Resistor

Answer: b

Q28. Meta Film Resistors are always coated with Lacquer that protects_____________

  1. Electrically
  2. Mechanically
  3. Climate (Temperature/Humidity)
  4. All are correct

Answer: d


MCQs on Surface-Mount (SMD) Resistors / Chip Resistors


 Q20. SMD Stands for ____________________________

Answer:  Service Mount Device

Q30. SMT Stands for ____________________________

Answer:  Service Mount Technology

Q31. Advantages of Surface-Mount (SMD) Resistors are____________________

  1. Small in Size (Space Saving)
  2. Low Price
  3. More efficient
  4. All are correct

Answer: d


MCQs on Fusible Resistors


Q32. Fusible Resistor plays important roles ______________

  1. Resistor
  2. Fuse
  3. Thermostat
  4. a & b are correct

Answer: d

Q33. Fusible Resistor are used (Applications) in  ______________

  1. Low Power
  2. Low Surge
  3. a & b are correct
  4. High Power

Answer: c


MCQs on Thermistor


Q34. A thermistor changes the value of resistance by Changing in operating _________

  1. Voltage
  2. Current
  3. Temperature
  4. All are correct

Answer: c

Q35. When the resistance increase due to increasing of operating temperature called_____

  1. Positive Temperature Coefficient (PTC)
  2. Negative Temperature Coefficient (NTC)

Answer: a

Q36. When the resistance decreases due to increasing of operating temperature called_____

  1. Positive Temperature Coefficient (PTC)
  2. Negative Temperature Coefficient (NTC)

Answer: b

Q37. The word “ Thermistor” is derived from _______________________

  1. Thermal
  2. Resistance
  3. Thermometer
  4. a & b are correct

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *