Laws of Resistance MCQs with Answers

Laws of Resistance MCQs with Answers

Laws of Resistance – Definition


Resistance is basically an ability of an electronic component “Resistor“. According to the laws of resistance, it depends on length, cross-sectional area, nature of material and temperature. You can do a calculation with the formula R = ∝ L/A. Rho is a constant factor which is called Resistivity. All the Laws of Resistance MCQs with Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Ohm’s Law Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) Short Quiz


The aim is to provide MCQs on Laws of Resistance objective questions and answers to understand the concepts of Resistor and it’s types. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Laws of Resistance. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Laws of Resistance applications, principle and function.


MCQs on Laws of Resistance (Short Quiz)


Q1. The resistance of any conductor depends on _____ factor.

  1. length of substance
  2. cross-sectional area
  3. temperature & nature of material
  4. all are correct

Answer:    d

Q2. The conductor’s resistance is directly proportional to its length (R ∝ L).           True / False

Answer:    True

Q3. The resistance of a conductor is _________ proportional to the cross-sectional area of it.

  1. directly
  2. indirectly

Answer:    b

Q4. Resistance of a conductor also depends on temperature.             True / False

Answer:    True

Q5. A thick wire has ______ resistance compare to the thin wire.

  1. low
  2. high

Answer:    a

Q6. The formula of laws of resistance is R = ∝ L/A .              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Conductor and Insulator Quiz


Q7. __________ is a constant factor that depend on the nature of a conductor material.

  1. Length
  2. Area
  3. Rho
  4. Resistance

Answer:    c

Q8. The Rho (∝) is also called specific resistance or resistivity.               True / False

Answer:    True 

Q9. The specific resistivity of any material is ___________.

  1. unit length
  2. unit cross-sectional area
  3. Rho
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q10. The unit of specific resistivity is ohm/meter.        True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *