MCQs on Shift Registers Questions and Answers

MCQs on Shift Registers Questions and Answers

Shift Registers – Definition


A group of flip flops used to store multiple bits (0 or 1) is called Register. The data stored in these registers from right to left or left to right after applying clock pulse that why it is called Shift Register. The quantities of clock pulses depend on the number of flip flops. All the MCQs on Shift  Registers Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers


The aim is to provide Shift Registers MCQs objective Questions and answers to understand the concepts of Pulse and Digital Circuits. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding the Introduction of Shift Register. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of Shift Register application, principle, and function.


Shift Registers MCQs (Questions with Answers)


Q1. A group of flip flops used to store a single binary number or data is called _________.

  1. Register
  2. Counter
  3. Shift Register
  4. All are correct

Answer:    a

Q2. Register consists of multiple memory elements (flip flop) to store information like one binary word.                                                                                                                                                      True / False

Answer:    True

Q3. How many flip flops are used in the register when storage bit capacity is 6?

  1. 3
  2. 4
  3. 6
  4. 2

Answer:    c

Q4. Storage range of bits in any register is called storage capacity.             True / False

Answer:    True

Q5. A group of flip flops in which binary information shift inner or outer is called ________.

  1. Shift Register
  2. Counter
  3. SISO Shift Register
  4. All are correct

Answer:    a

Q6. When the flip flops are connected in such a way that the output of every flip flop is connected with the input of another flip flop is called Cascade.             True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Delay Line Questions and Answers


Q7. ________ is the most common type of sequential logic circuit.

  1. Counter
  2. Flip Flop
  3. Shift Register
  4. Multivibrator

Answer:    a

Q8. How many types of serial shift register according to the operation?        True / False

Answer:    True 

Q9. In shift right register, the input received from ________ side.

  1. Left
  2. Right

Answer:    a

Q10. Serial Shift Register has two types such as shift right register and shift left register.    True / False

Answer:    True


Read More: Clamper or Clamping Circuit MCQs


Q11. A data shift from right to left is called the shift-left register.             True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *