MCQs on Power Transformer Short Questions and Answers

MCQs on Power Transformer Short Questions and Answers

We are providing the list of MCQs on Power Transformer Short Questions and Answers for the preparedness of all type of quizzes related to the category of power supplies. If you are interested to learn the concepts of Basic Electronics through multiple choice questions with key then read all the top 15 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of power transformer. If you are a students, technician and teacher then you can learn the basic concept of Power Transformer principle, function and application.


Read More: MCQs on Transformer Applications in Electronics


Power Transformer – Definition

The power transformer is a generic electrical transformer which specifically used to transform power from input to output without changing into the frequency level. It operates on AC voltage and gives step up or step down voltage on output depends on turns ratio.

Power Transformer MCQs (Short Questions and Answers)

Q1. A power supply converts AC input voltage to the DC output voltage.        True/False

Answer: True

Q2. Open Winding of a power transformer gives _____________ on Ohm Meter.

  1. Zero
  2. Minimum
  3. Maximum
  4. Infinity

Answer: d

Q3. The secondary winding resistance depends on ___________________.

  1. Step up
  2. Step down
  3. Regulator
  4. a & b are correct

Answer: d

Q4. ____________ is a device which is used to step up / step down the AC.

  1. Transformer
  2. Rectifier
  3. Filter
  4. Voltage Divider

Answer: a 

Q5. The block diagram of power supply consists of _____________ stages.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: d 

Q6. _____________ circuit used in power supplies to converts AC voltage into DC voltage.

  1. Rectifier
  2. Transformer
  3. Filter
  4. Regulator

Answer: a

Q7. The primary winding resistance is generally _____________.

  1. 5Ω to 50Ω
  2. 2Ω to 10Ω
  3. 10Ω to 100Ω
  4. 5Ω to 500Ω

Answer: a

Q8. Filter circuit in power supplies used to remove _______ and gives rectified output.

  1. Ripples
  2. Fluctuation
  3. Pulsation
  4. All are correct

Answer: d

Q9. The step up secondary winding of power transformer usually colour coded as __________.

  1. Black
  2. Brown
  3. Red
  4. Blue

Answer: c

Q10. Ohm Meter is used to test normal resistance of transformer winding.     True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Magnetic Field Multiple Choice Questions


Q11. _______________ circuit is used to get different DC voltage at Output in Power supplies.

  1. Voltage Divider
  2. Regulator
  3. Filter
  4. Rectifier

Answer: d

Q12. The secondary voltage of power transformer is increased or decreased according to the _________ proportional to the turns ratio.

  1. directly
  2. indirectly

Answer: a

Q13. Isolated secondary is used in ___________ supply of power transformer.

  1. Line isolated
  2. Line connected
  3. AC to DC power
  4. Isolated transformer

Answer: a

Q14. The primary winding of power transformer usually colour coded as _________________.

  1. Brown
  2. Red
  3. Black
  4. Blue

Answer: c

Q15. Power supplies are categorized on the basis of configuration.     True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *