MCQs on Power Supply Filters and Regulators

MCQs on Power Supply Filters and Regulators

We are providing you encyclopedia of MCQs on Power Supply Filters and Regulators Short Questions and Answers for the improvise or preparedness of all sort of quizzes related to the category of power supplies. If you are interested to learn the concepts of Basic Electronics through multiple choice questions with answer key then read all the top 16 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of Filters and Regulators. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of power supplies principle, function and application.


Read More: MCQs on Power Transformer Short Questions and Answers


Power Supply Filters and Regulators – Definition

The filter is a device which is used to eliminate the ripple or fluctuation in DC voltages for achieving a complete smooth DC voltage at output. The working phenomena of regulator is surely outclass because it works when we want to get a desired DC voltage at output.

Power Supply Filters and Regulators MCQs (Questions and Answers)

Q1. If the percentage of regulation factor becomes low then the output voltage regulation becomes better.       True/False

Answer: True

Q2. _____________ are used in power supplies to eliminates ripples / fluctuation and produce constant DC voltage at output.

  1. Filters
  2. Transformer
  3. Rectifier
  4. a & b are correct

Answer: a

Q3. The small amount of fluctuation in the filter output voltage is called.            True / False

Answer: True

Q4. Inductor is also called __________________.

  1. Inductance
  2. Choke
  3. Inductive Reactance
  4. Rectifier

Answer: b 

Q5. The inductor presents high independence to the AC input variations in the _______ filter.

  1. Series Inductor
  2. Shunt Capacitor
  3. Pie Filter
  4. High Pass Filter

Answer: a 

Q6. Shunt capacitor filter is also called capacitor input filter.            True / False

Answer: True

Q7. ___________ opposes any change in current.

  1. Inductor
  2. Capacitor

Answer: a

Q8. L-Type Filter consists of ____________________.

  1. One Capacitor Plus One Inductor
  2. Two Capacitors Plus One Inductor
  3. One Capacitor plus Two Inductor
  4. Two Inductors Plus Two Capacitors

Answer: a

Q9. L-Type Filter is also called L-Type Choke Input Filter.             True / False

Answer: True

Q10. _______________ consists of two 2 capacitors and one inductor.

  1. Pie Type Filter
  2. Series Inductor Filter
  3. L-Type Filter
  4. Shunt Capacitor

Answer: a

Q11. Bleeder capacitor having multiple advantages ______________.

  1. Improve voltage regulation
  2. Safety
  3. Filter Capacitor to discharge
  4. All are correct

Answer: d

Q12. The DC output voltage of a power supply decreases when the load current _________

  1. decreases
  2. increases
  3. becomes zero
  4. becomes infinite

Answer: b

Q13. Voltage regulations also improves the filtering action.     True/False

Answer: True

Q14. Typically, Zener Diodes of the following voltages ratings are used;

  1. 1v to 5v
  2. 3v to 30v
  3. 3v to 18v
  4. 0v to 5v

Answer: c

Q15. The regulation in voltage regulating power transformer is accomplished by Iron Core Saturation.       True/False

Answer: True

Q16. Series pass and shunt regulators are the types of ________ regulator.

  1. feedback
  2. L Type
  3. Pie type
  4. Zener Diode

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *