MCQs on Diode Rectifiers (Power Supply)

MCQs on Diode Rectifiers (Power Supply)

We are providing you encyclopedia of MCQs on Diode Rectifiers Short Questions and Answers for the improvise or preparedness of all sort of quizzes related to the category of power supplies. If you are interested to learn the concepts of Basic Electronics through multiple choice questions with answer key then read all the top 18 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of Diode Rectifiers. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of power supplies principle, function and application.


Read More: MCQs on Power Supply Filters and Regulators


Diode Rectifiers – Definition

The basic purpose of diode rectifier is to convert AC to DC. Generally, Silicon diodes are used in power supplies for rectification.

Diode Rectifiers MCQs (Questions and Answers)

Q1. Silicon diodes are normally used for rectification in power supplies.       True/False

Answer: True

Q2. The purpose is to convert AC to DC is called ___________.

  1. Rectifier
  2. Regulator
  3. Filter
  4. All are correct

Answer: a

Q3. The full wave rectifier gives better filtering than the half wave rectifier.            True / False

Answer: True

Q4. The maximum, current rating of rectified diode is ___________.

  1. 500 mA – 10A
  2. 50 mA – 500mA
  3. 100 A – 500 A
  4. 50 A – 100 A

Answer: a 

Q5. The peak reverse voltage can be applied to the diode in the __________ direction.

  1. Conducting
  2. Reverse
  3. Non-Conducting
  4. b & c are correct

Answer: d 

Q6. Filter capacitor in the half wave rectifier used to eliminate ripples / fluctuations and gives constant DC voltage at output.            True / False

Answer: True

Q7. The very high voltages on the reverse direction of the diode will be resultant of __________.

  1. Short
  2. Open
  3. Work Smoothly
  4. Conduct on .7v

Answer: a

Q8. The range of Peak reverse voltage (PVR) ratings are ______________.

  1. 200 – 1000v
  2. 400 – 1000v
  3. 100 – 500v
  4. 500 – 700v

Answer: b

Q9. During the negative half cycle of AC voltage , the diode becomes forward biased and conducts.                          True / False

Answer: False

Q10. When rectifier diode is checked by Ohm meter and shows low resistance on forward and reverse directions then it means diode is __________.

  1. Short
  2. Open

Answer: a

Q11. When rectifier diode is checked by Ohm meter and shows high resistance on forward and reverse directions then it means diode is __________.

  1. Short
  2. Open

Answer: b

Q12. When rectifier diode gives low resistance on forward direction and high resistance on reverse direction then it means diode is _______________.

  1. Short
  2. Open
  3. Serviceable
  4. Un-serviceable

Answer: c

Q13. Half Wave diode rectifier circuit consists of ________________.

  1. Single diode in Series with RL
  2. Two diode in Series with RL
  3. Single diode in Parallel with RL
  4. Two diode in Parallel with RL

Answer: a

Q14. When the AC input frequency of a half wave rectifier is 60Hz then the ripple frequency at output becomes__________.

  1. 50 HZ
  2. 60 HZ
  3. 100 HZ
  4. 120 HZ

Answer: b

Q15. ___________ rectifier uses two diodes to rectify positive & negative half cycles of the input AC supply.

  1. Half Wave
  2. Full Wave

Answer: b

Q16. The ripple frequency of the full wave rectifier is _________, whenever input AC has frequency of 60HZ.

  1. 60 HZ
  2. 120 HZ
  3. 180 HZ
  4. 240 HZ

Answer: b

Q17. Full wave Brige Rectifier consists of _________ diodes.

  1. 2
  2. 1
  3. 3
  4. 4

Answer: d

Q18. When the input frequency of full wave Bridge Rectifier is 60HZ then the output ripple frequency is __________________.

  1. 120 HZ
  2. 60 HZ
  3. Single
  4. b & c are correct

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *