Photoelectric Effect MCQs with Answers

Photoelectric Effect MCQs with Answers

Photoelectric Effect – Definition


A process in which any metal emits electrons due to the light is called photoelectric effect. Photo emission cell, Photo junction diode and Photo voltaic cell works on the principle of photoelectric effect. Threshold frequency used to start the emission of electrons from any metal. The emitted electrons are called photons. All the Photoelectric Effect MCQs with Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Voltage Questions and Answers


The aim is to provide MCQs on Photoelectric Effect Multiple Choice questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Photoelectric Effect. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Photoelectric Effect applications, principle and function.


MCQs on Photoelectric Effect (Questions and Answers)


Q1. Which device works on the principle of photoelectric effect ?

  1. Photo emission cell
  2. Photo junction diode
  3. Photo voltaic cell
  4. All are correct

Answer:    d

Q2. The emission of electrons from any matter due to light is called photo electric effect.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True

Q3. _______ frequency of light used to start emission of electrons from any metal.

  1. Medium
  2. Low
  3. Threshold
  4. Radio

Answer:    c

Q4. The ejected electrons from any metal due to the light is called Photo-electrons.         True / False

Answer:    True

Q5. How many laws of Photoelectric emission ?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 1

Answer:    b


Read More: MCQs on Electric Current Questions and Answers


Q6. The photo electric effect was discovered by German Physicist Heinrich Rudolf Hertz in 1887.                                                                                                                                                             True / False

Answer:    True 

Q7. The maximum ________ energy of emitted electrons is linear to the frequency of light flux.

  1. potential
  2. kinetic
  3. elastic
  4. radiant

Answer:    b

Q8. According to the first law of photo electric effect, the number of electrons emitted from a photosensitive surface is directly proportional to the quantity of light flux.               True / False

Answer:    True 

Q9. The energy of photons is ________ proportional to its frequency.

  1. directly
  2. indirectly

Answer:    a

Q10. The value of planck’s constant is equal to 6.626 × 10−34 joule second.      True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Semiconductor Diode Rectifier


Q11. The photon has no _______.

  1. electric charge
  2. momentum
  3. mass
  4. all are correct

Answer:    a

Q12. The photo electric emission was discovered by British Scientist Joseph J-Thomas in 1897.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q13. The most suitable metal for photoelectric emission have ________ work function.

  1. low
  2. high
  3. medium
  4. all are correct

Answer:    a

Q14. According to the theory of Planck’s light is a type of energy that includes small packets which are called photons.                 True / False

Answer:    True

Q15. The work function of cesium metal is ________ electron volt.

  1. 7
  2. 1
  3. 1.9
  4. 2.7

Answer:    c


Read More: MCQs on Solar Cell Questions and Answers


Q16. The work function of copper is 4.3 electron volt.                True / False

Answer:    True

Q17. The symbol of threshold frequency is ________.

  1. F0
  2. FTH
  3. FVO
  4. FIR

Answer:    a

Q18. Galvanometer is used to measure very low value of current & voltage.                True / False

Answer:    True

Q19. Threshold frequency is _____ proportional to the threshold wavelength.

  1. directly
  2. indirectly

Answer:    b

Q20. The value of threshold wavelength is 2.744 × 107 meter.                True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *