MCQs on Parallel Circuits with Answer Key

MCQs on Parallel Circuits with Answer Key

As we know that combination of circuits as series or parallel is the most important part of study to understand the basic concept of how exactly current flows in a parallel Electronics circuit because every PCB (Printed Circuit Board) contains bunch of tracks. I am providing you Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) on parallel circuits with answer key as definitive guide in the form of short Quiz with the aim to facilitate the students, technicians and teachers of different technical fields throughout the world.


Read More: MCQs Questions and Answers on Series Circuit


Parallel Circuit – Definition

In a parallel circuit, the components are connected in such a way that the current flows through the branches that means current is same in all the branches of components.

Parallel Circuit MCQs (Questions and Answers)

Q1. A circuit in which current divided in separate path or branches is called ______________.

  1. Series Circuit
  2. Series Parallel Circuit
  3. Parallel Circuit
  4. all are correct

Answer: c

Q2. A common use of Parallel circuit is home wiring.  True/False

Answer: True

Q3. Kirchhoff’s current law (KCL) applies for any number of _______ branches.

  1. Series
  2. Series Parallel
  3. Parallel
  4. ab c are correct

Answer: c

Q4. In the parallel circuit, total resistance is increase when more resistance are added.    True/False

Answer: False 

Q5. In a _________circuit, voltage is common across all components.

  1. Series
  2. Parallel
  3. String
  4. a & c are correct

Answer: b

Q6. A parallel circuit consists of two or more components connected in ____________.

  1. Series
  2. Parallel
  3. Series Parallel
  4. All are wrong

Answer: b

Q7. The reciprocal of resistance is  ___________________.

  1. Conductance
  2. Inductance
  3. Capacitance
  4. a & b are correct

Answer: a 

Q8. The standard unit of conductance is Siemen.    True/False

Answer: True

Q9. In a Parallel circuit, the branch of lowest resistance has ___________ current.

  1. More
  2. Least

Answer: a

Q10. __________ states that the sum of all individual currents in a parallel circuit equals to the total current of main line.

  1. Ohm’s Law
  2. Kirchhoff’s voltage law (KVL)
  3. Kirchhoff’s current law (KCL)
  4. b & c are correct

Answer: c

Q11. The formula of Total Parallel Resistance is _________________

  1. Rtotal = R1 × R2 / R1 + R2
  2. 1 / Rtotal = 1 / R1 + 1 / R2
  3. Rtotal = R1 + R2
  4. a & b are correct

Answer: d

Q12. In the parallel circuit, the individual current in any branch is equal to the total current.     True/False

Answer: False 

Q13. The total resistance R of a _________ circuit is equal to the algebraic sum of inverses of the individual resistances.

  1. Parallel Circuit
  2. Series Circuit
  3. Series Parallel Circuit
  4. all are correct

Answer: a

Q14. In a parallel circuit, the smallest branch resistance will always dissipate the most power.   True/False

Answer: True

Q15. If one branch of parallel circuit is open then all the other branches have same current.   True/False

Answer: True

Q16. When one branch of parallel circuit is short then current in other branches is _______________.

  1. Maximum
  2. Zero
  3. Low
  4. Infinite

Answer: b

Q17. A combination of parallel branches is often called a ____________.

  1. String
  2. Bank
  3. Joint
  4. a & b are correct

Answer: b

Q18. How can we find the total resistance in a parallel circuit ?

  1. Ohm’s Law
  2. KCL
  3. KVL
  4. All are incorrect

Answer: a

Q19. How to find unknown branch resistance in any parallel circuit.

  1. Rx = R × Req / R Req
  2. Rx = R1 + R2
  3. Rx = 1 / R1 × R2
  4. all are incorrect

Answer: a

Q20. The total power in a parallel circuit is the _____________ of individual powers.

  1. Sum
  2. Minus
  3. Divide
  4. Multiply

Answer: a 

Q21. At the incident of short circuit, which component protects the circuit?

  1. Resonant Circuit
  2. Filter
  3. Fuse
  4. a & b are correct

Answer: b

Q22. In a Parallel Circuit , a short circuit has practically zero resistance.    True/False

Answer: True 

Q23. At the incident of short circuit, which component protects the circuit?

  1. Resonant Circuit
  2. Filter
  3. Fuse
  4. a & b are correct

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *