MCQs on OP AMP (Operational Amplifier) Questions and Answers

MCQs on OP AMP (Operational Amplifier) Questions and Answers

Right now, i am sharing the list of questions bank of the most basics and learning based MCQs on OP AMP (Operational Amplifier) questions and answers. If you have a little experience about the application of differential amplifier then you can easily understand the purpose of OP Amplifier. All of these Multiple choice questions are given for the preparation of any Quiz / test / Interview and exclusively to facilitate the students, technicians and teachers of technical fields throughout the world.


Read More: MCQs Questions and Answers on Series Circuit


Operational Amplifier – Definition

Operational Amplifier is a voltage amplifying device extensively used for mathematical operations such as add, subtract, integration and differentiation. It has 2 inputs and out output including feedback. One input is Inverting (-) and second input is Non-Inverting (+).

OP AMP MCQs (Questions and Answers)

Q1. Operational Amplifier consists of the following features  ______________.

  1. Very High Gain
  2. Very High Input Impedance
  3. Very Low Output Impedance
  4. all are correct

Answer: d

Q2. The other name of OP AMP is Directly Coupled Negative Feedback Voltage Amplifier.  True/False

Answer: True

Q3. Initially Operational Amplifiers are with the help of  ____________.

  1. Discrete devices
  2. Integrated Circuits
  3. Vacuum Tubes
  4. a & c are correct

Answer: d

Q4. The name of OP AMP used because of Mathematical Operations just like addition, subtraction, multiplication, differentiation and integration.    True/False

Answer: True

Q5. Today OP AMP are made with the help of  ___________________.

  1. Discrete devices
  2. Integrated Circuits
  3. Vacuum Tubes
  4. a & c are correct

Answer: b 

Q6. To connect the Output of Operational AMP with the input called Feedback.    True/False

Answer: True

Q7. OP AMP is the best example of _____________ IC.

  1. Analog
  2. Digital

Answer: b

Q8. When the feedback not applied to the OP Amplifier then it works as _______.

  1. Open Loop Mode
  2. Closed Loop Mode
  3. Variable Loop Mode
  4. Negative Loop Mode

Answer: a

Q9. When the feedback is applied to the OP Amplifier then it works as _______.

  1. Open Loop Mode
  2. Closed Loop Mode
  3. Variable Loop Mode
  4. Negative Loop Mode

Answer: b

Q10. Operational AMP is available in the packages of _________________

  1. DIP
  2. To-5 Case
  3. Flat Pack
  4. All are correct

Answer: d

Q11. In the most of Operational Amplifier, the output is single ended.   True/False

Answer: True

Q12. The input of Operational Amplifier is _____________.

  1. Negative
  2. Positive
  3. Differential
  4. a & b are correct

Answer: c

Q13. The Operational Amplifier can amplify the signals having frequencies of _______________.

  1. 0 → 1 MHZ
  2. 100 → 100 MHZ
  3. -100 → 500 HZ
  4. 0 → 100 MHZ

Answer: a

Q14. Generally, the value of input impedance of an ideal op-amp is _______________.

  1. 200KΩ
  2. 50KΩ
  3. 200GΩ
  4. 2MΩ

Answer: d

Q15. The difference between the inputs of OP AMP is called ______________

  1. Error Voltage
  2. Error Resistance
  3. Frequency Shift
  4. all are incorrect

Answer: a

Q16. With the negative feedback, the total voltage gain of Amplifier becomes _____________ .

  1. Unstable
  2. Stable

Answer: b

Q17. An OP Amplifier consists of __________ terminals.

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 5

Answer: d

Q18. Double Ended input is also called Differential.    True/False

Answer: True 

Q19. What is the open loop gain of an ideal operational amplifier ?

  1. Low
  2. Infinite
  3. Zero
  4. all are correct

Answer: b

Q20. OPAMP are famous in the industries because it’s external characteristics can be changed.       True/False

Answer: True

Q21. An ideal OP AMP, the open loop gain is _____________

  1. High
  2. Low
  3. Infinite
  4. a & b are correct

Answer: b

Q22. Input resistance of OP AMP is infinite thatswhy it’s input current is Zero.       True/False

Answer: True

Q23. An ideal OP AMP, the input resistance is infinite but the output resistance is _____________

  1. High
  2. Low
  3. Infinite
  4. Zero

Answer: d

Q24. The CMRR of an ideal OP AMP is _____________

  1. Very Low
  2. Infinite
  3. Zero
  4. a & c are correct

Answer: b

Q25. An Amplifier circuit/Block Diagram consists of  _____________ stages.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: c

Q26. The ratio between the Open Loop Gain and Common Mode Voltage is called ____________.

  1. Slew Rate
  2. CMRR
  3. Double Ended
  4. Stable

Answer: b

Q27. First stage of OP AMP is __________________. 

  1. Differential
  2. Gain
  3. Push Pull Emitter Follower
  4. a & b are correct

Answer: a

Q28. An OP Amplifier gives the voltage gain upto  ____________.

  1. 200,000
  2. 2,000
  3. 20,000
  4. 50,000

Answer: a

Q29. CMRR stands for Common Mode Rejection Ratio.      True/False

Answer: True 

Q30. The difference between the input bias current of OP AMP is called  ____________.

  1. Input Offset Current
  2. CMRR
  3. Slew Rate
  4. b & c are correct

Answer: a

Q31. MPP stands for Maximum Peak to Peak Output.      True/False

Answer: True 

Q32. With the negative feedback of OP AMP,  it has effects of reducing ____________.

  1. Noise
  2. Distortion
  3. Sensitivity to external changes
  4. all are correct

Answer: d

Q33. The output of inverting AMP is out of phase respect to input.

  1. 1800
  2. 3600
  3. 2700
  4. all are correct

Answer: d

Q34. Differential AMP is used in the ___________ICs.

  1. Linear
  2. Non-Linear
  3. BGA
  4. all are correct

Answer: a

Q35. An ideal AMP gives __________ output when two inputs having zero volts.

  1. Zero
  2. Maximum
  3. Negative
  4. Positive

Answer: a

Q36. The exact value of open loop gain for OP AMP is ____________.

  1. 100,000
  2. 2,000
  3. 20,000
  4. 50,000

Answer: a

Q37. Negative Feed Back in OP AMP  ____________.

  1. increase impedance
  2. increase bandwidth
  3. decrease impedance
  4. a & b are correct

Answer: d

Q38. The type of OPAMP can be identified through the Printed Number on it’s body Likewise LM108, CA74IT etc.     True/False

Answer: True

Q39. ____________ is defined as maximum rate of voltage change in OP Amplifier.

  1. CMRR
  2. Slew Rate

Answer: b

Q40. When Feedback resistor turned open then voltage gain becomes ____________.

  1. decrease
  2. increase
  3. zero
  4. all are incorrect

Answer: b

Q41. When the output of OP AMP again gives on it’s input then it is called Negative Feedback.                                                                                                                                                                  True/False

Answer: True

Q42. An Operational Amplifier can amplify ____________.

  1. AC Signal
  2. DC Signal
  3. AC & DC Signal
  4. All are incorrect

Answer: c

Q43. The frequency of DC Signal is ____________.

  1. Infinite
  2. Zero
  3. MHZ
  4. GHZ

Answer: b

Q44. Operational Amplifier can be used comparator, integrator, differentiator, Summer.     True/False

Answer: True

Q45. The Output Impedance for an OP AMP is ____________.

  1. Zero
  2. Infinite
  3. Maximum
  4. Low

Answer: a

Q46. The most common application of an Operational Amplifier is voltage follower, filter, converter, integrator, differentiator, comparator.                              True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *