Ohm’s Law Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) Short Quiz

Ohm's Law Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) Short Quiz

Ohm’s Law (Formula) is the most important law of electricity if we talk about the basic concept of Electronics because it defines the relationship between the current, resistance and voltage. I am providing you Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) on Ohm’s Law with the commitment to facilitate the students, technicians and teachers of different technical fields for the sake of test/interview or any quiz throughout the world.


Read More: MCQs on Types of Resistors


Ohm’s Law – Definition

According to the simplest definition of ohm’s law is current (I) is directly proportional to the Voltage (V) and inversely proportional to the Resistance (R).

Ohm’s Law MCQs (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. The relationship between current, resistance and voltage is determined by  _______________.

  1. Georg Simon Ohm (1826 AD)
  2. William Shockley (1836 AD)
  3. John Bardeen (1816 AD)
  4. Hans Christian (1846 AD)

Answer: a

Q2. In the Ohm’s Law, Current (I) is ___________  proportional to the Resistance (R).

  1. Directly
  2. Indirectly

Answer: b

Q3. In the Ohm’s Law, Current (I) is ___________  proportional to the Voltage (V).

  1. Directly
  2. Indirectly

Answer: a

Q4. Ohm’s law formula is __________________.

  1. I = V/R
  2. V = IR
  3. R = V/I
  4. All are correct

Answer: d

Q5. When 500 Voltage (V) applied to the 2KΩ Resistance (R) then what will be Current (I) according to the Ohm’s Law.

  1. 0.50 Amp
  2. 0.25 Amp
  3. 0.75 Amp
  4. 4 Amp

Answer: b

Q6. What is the Resistance (R) _____________ of a bulb when draws 0.25A from a 24V battery Source?

  1. 75Ω
  2. 96Ω
  3. 85Ω
  4. 88Ω

Answer: b

Q7. The Unit of Current (I) is _______________.

  1. Ohm
  2. Ampere
  3. Volt
  4. Siemen

Answer: b 

Q8. The Unit of Resistance (R) is _______________.

  1. Ohm
  2. Ampere
  3. Volt
  4. Siemen

Answer: a

Q9. The Unit of Voltage (V) is _______________.

  1. Siemen
  2. Volt
  3. Ohm
  4. Ampere

Answer: b

Q10. 1mA is equal to _______________.

  1. 100µA
  2. 10µA
  3. 1000µA
  4. 10A

Answer: c

Q11. The Resistance of the Tungsten filament in a light-bulb is _________.

  1. Linear
  2. Non-Linear
  3. Fixed
  4. a & b are correct

Answer: b 

Q12. Most common types of non-linear resisters are ___________________.

  1. Thermistor Resistor
  2. Varistor Resistor
  3. Photo Resistor or LDR Resistor
  4. Surface Mount (SMD) Resistor
  5. All are correct
  6. a & b are correct

Answer: e

Q13. A graph of Current (I) versus Resistance (R) with Voltage (V) constant is called a ____________.

  1. Ordinate
  2. Hyperbola
  3. Abscissa
  4. All are correct

Answer: b 

Q14. The unit of electric power is watt which name is the honour for Scottish inventor _______________

  1. James Watt (1736–1819)
  2. Alexander Graham Bell (1847–1922)
  3. Otto Blathy (1860–1939)
  4. Walter Houser Brattain (1902–1987)

Answer: a

Q15. One horse power is equal to ____________________.

  1. 576 watt
  2. 796 watt
  3. 746 watt
  4. 646 watt

Answer: c

Q16. The _________ is a basic unit of work or energy.

  1. Watt
  2. Joule
  3. Kelvin
  4. Tesla

Answer: b

Q17. Power Formula is equal to _________________.

  1. P = E/T
  2. P = W/T
  3. P = W/ΔT
  4. All are correct

Answer: d

Q18. The SI unit of work or energy is the joule which name is the honour for English physicist _______________.

  1. James Prescott Joule (1818–1889)
  2. James Watt (1736–1819)
  3. Alexander Graham Bell (1847–1922)
  4. Walter Houser Brattain (1902–1987)

Answer: a

Q19. One joule (J) is equal to one ____________.

  1. Volt-Coulomb
  2. Joule-Coulomb
  3. Horsepower
  4. Ampere-Joule

Answer: a

Q20. One joule is equal to _____________eV .

  1. 6.25 × 1018
  2. 7.45 × 1018
  3. 6.25 × 1033
  4. 6.25 × 10-18

Answer: a

Q21. The power dissipated by a resistance is directly proportional to _______________.

  1. V2
  2. I2
  3. V
  4. a & b are correct

Answer: d

Q22. The electric shock of 0.1 to 0.2 Amp can cause the _______________.

  1. Mild sensation
  2. Threshold of sensation
  3. Death
  4. Painful

Answer: c

Q23. The resistance in the open circuit is _________________

  1. Infinitely low
  2. Infinitely High
  3. Zero
  4. a & b are correct

Answer: b

Q24. An open circuit has zero current.    T/F

Answer: True

Q25. The resistance in the short circuit is _________________

  1. Infinitely low
  2. Infinitely High
  3. Zero
  4. a & b are correct

Answer: c

Q26. A short circuit has excessive current.   T/F

Answer: True

Q27. Kilowatt-hour (kWh) is a large unit of electrical ________________.

  1. work
  2. energy
  3. conductance
  4. power

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *