MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers

Definition of Multivibrator


A multivibrator is an electronic device that gives non-sinusoidal output consists of 2 states. There are generally three types of multivibrators are Monostable, Bistable, and Astable. Monostable has one stable state and one unstable state. Bistable multivibrator has two stable states. Astable M.V has two unstable states. All the MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers


The aim is to provide Multivibrator objective questions and answers to understand the concepts of Monostable, Astable and Bistable. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/tests / Interviews after understanding the Introduction to Multivibrator. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of Multivibrator application, principle, and function.


Multivibrator MCQs (Questions and Answers)


Q1. A one-shot is a type of _________multivibrator.

  1. astable
  2. monostable
  3. timer
  4. b & c are correct

Answer:    d

Q2. A free-running multivibrator generates square waves.           True / False

Answer:    True

Q3. Astable M.V is ________ in both of the states.

  1. stable
  2. unstable
  3. free running
  4. all are correct

Answer:    b

Q4. The output width of a one-shot multivibrator depends on a resistor and capacitor.         True / False

Answer:    True

Q5. A ________ is a pulse generator circuit.

  1. multivibrator
  2. frequency generator
  3. amplifier
  4. rectifier

Answer:    a

Q6. An Astable multivibrator is an oscillator.             True / False

Answer:    True 


Read More: Clamper or Clamping Circuit MCQs


Q7. An Astable MV has ________ stable states.

  1. One
  2. Two
  3. No

Answer:    c

Q8. A Monostable Multivibrator has one stable state and one unstable state.          True / False

Answer:    True 

Q9. ___________ MV can be used as an electronic delay line.

  1. Monostable
  2. Astable
  3. Bistable
  4. All are correct

Answer:    a

Q10. A Bistable Multivibroator is not an oscillator.                      True / False

Answer:    True

Q11. A leading-edge triggered ___________ M.V may be used as Pulse Shaper.

  1. bistable
  2. astable
  3. monostable
  4. none is correct

Answer:    c


Read More: MCQs on Non-Linear Wave Shaping Questions and Answers


Q12. The oscillation frequency of an Astable multivibrator depends on the value of RC in the circuit.                                                                                                                                                        True / False

Answer:    True

Q13. A trailing edge-triggered monostable M.V may be used as __________.

  1. pulse reshaper
  2. pulse delay
  3. pulse shifter
  4. all are correct

Answer:    b

Q14. A monostable multivibrator is mostly used for the regeneration of distorted waves.      True / False

Answer:    True

Q15. A _________ multivibrator can be switch from quasi-state by the external triggering pulse.

  1. Bistable
  2. Monostable

Answer:    b

Q16. A bistable multivibrator is a triggered base oscillator.           True / False

Answer:    True

Q17. The two output waves of an astable m.v are _______ degrees out of phase.

  1. 90°
  2. 45°
  3. 180°
  4. 270°

Answer:    c

Q18. A stable m.v is also called a free-running multivibrator.         True / False

Answer:    True

Q19. A monostable m.v is frequently used for __________.

  1. memory
  2. timing circuit
  3. distorted waves
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q20. The output voltages on both output terminals of the multivibrator are complement.      True / False

Answer:    True 


Read More: Photoelectric Effect MCQs with Answers


Q21. A ______ m.v has one stable state.

  1. monostable
  2. astable
  3. bistable

Answer:    a

Q22. The 555 timer circuit can be connected as a monostable and astable multivibrator.        True / False

Answer:    True 

Q23. Bistable multivibrotor has ________ stable states.

  1. 2
  2. 1

Answer:    a

Q24. Multivibrator cannot change their stable state until an external trigger pulse applied.     True / False

Answer:    True

Q25. The 555 IC timer has ________ comparators..

  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. 4

Answer:    b


Read More: MCQs on Conductor and Insulator Quiz


Q26. A bistable multivibrator is also called the flip flop.                  True / False

Answer:    True

Q27. An astable m.v has two _________ stable states.

  1. quasi
  2. half
  3. full
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q28. A Multivibrator basically a two-stage amplifier with feedback.       True / False

Answer:    True

Q29. The output pulse width of m.v can be adjusted through _______.

  1. resistor
  2. capacitor
  3. both a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    c

Q30. A 555 timer can be used as an astable and monostable multivibrator.              True / False

Answer:    True

Q31. A square wave oscillator is an ________multivibrator.

  1. astable
  2. bistable
  3. monostable

Answer:    a

Q32. The two stages of M.V are connected with each other through positive or negative feedback.                                                                                                                                                         True / False

Answer:    True

Q33. A _________ has only one stable state and one-half stable state.

  1. Monostable
  2. Astable
  3. Univibrotor
  4. Bistable

Answer:    c

Q34. The output of free-running multivibrator automatically switches from one state to another.                                                                                                                                                                True / False

Answer:    True


Read More: Laws of Resistance MCQs with Answers


Q35. Multivibrators are ________ stage feedback amplifier.

  1. two
  2. single
  3. quad
  4. a & b are correct

Answer:    a

Q36. In the conventional astable multivibrator, the timing of capacitor charging in 1/3 Vcc and discharging in 2/3 Vcc.         True / False

Answer:    True

Q37. The longest time delay which can get from a 555 IC timer is ________.

  1. 10-20 min
  2. 0-5 min
  3. 30-35 min
  4. all are correct

Answer:    c

Q38. In a conventional one-shot 555 IC timer, the output is going HIGH stays HIGH for a time period that is equal to the time taken by the timing capacitor to charge from 0-2/3 Vcc.      True / False

Answer:    True 

Q39. _________ is not an input or output of 555 IC timer.

  1. Trigger
  2. Discharge
  3. Clock
  4. Reset

Answer:    c

Q40. The two stages of M.V are connected with each other through positive or negative feedback.                                                                                                                                                         True / False

Answer:    True

Q41. A 555 Timer has ________ comparators.

  1. two
  2. three
  3. one
  4. four

Answer:    a

Q42. A 555 IC Timer is used for designing an electronic clock.               True / False

Answer:    True

Q43. The duty cycle of a 555 timer is ________.

  1. adjustable
  2. fixed
  3. a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    a


Read More: MCQs on Sound Waves Questions and Answers


Q44. The time period of a symmetrical astable multivibrator is 1.38RC.         True / False

Answer:    True

Q45. _________multivibrator is used as a memory element.

  1. Bistable
  2. Astable
  3. Monostable
  4. All are correct

Answer:    a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *