MCQs on RAM Questions and Answers

MCQs on RAM Questions and Answers

What is RAM – Random Access Memory (Definition)


The RAM is an abbreviation of Random Access Memory. It is basically read and write memory. A RAM is a volatile memory because it loses data when power is off. Generally, there are two main types of RAM as DRAM and SRAM. The capacitors are used to store data in the Dynamic-RAM. The DRAM consists of MOSFET and Capacitors. The SRAM consists of memory cells to store the data or information. All the MCQs on RAM Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2022.


Read More: MCQs on Magnetic Bubble Memory (MBM)


The aim is to provide Quiz on Random Access Memory (RAM) objective questions and answers to understand the concept of Memory. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the multiple choice questions and answers completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction To RAM. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Random Access Memory requirement, feedback, principle, function and applications.


Random Access Memory (RAM) MCQs (Questions and Answers)


Q1. ______ is a type of semiconductor memory in which data can be read or write at any time.

  1. ROM
  2. RAM

Answer:    b

 

Q2. What does RAM stands for _________.

Answer:  Random Access Memory

 

Q3. RAM is also called Read/Write memory.                True / False

Answer:    True

 

Q4. RAM is a _________memory.

  1. Volatile
  2. Non-Volatile

Answer:    a

 

Q5. RAM is a temporary memory.              True / False

Answer:    True

 

Q6. The semiconductor RAMs are made by using of ________technology.

  1. MOS
  2. Bi-MOS
  3. Bi-Polar
  4. All are correct

Answer:    d

 

Q7. All the Bi-Polar RAMs are called SRAM.           True / False

Answer:    True

 

Q8. The Bi-Polar (SRAM) RAMs are made with the _________.

  1. Flip Flops
  2. Latches
  3. Both a & b
  4. None is correct

Answer:    c


Read More: Quiz on Charge Coupled Device (CCD) Questions and Answers


Q9. In the D-RAM, the data is stored in the capacitors.                True / False

Answer:    True

 

Q10. The access-time of Bi-Polar flip flop is around _________.

  1. 20 µs
  2. 35 ns
  3. 35 µs
  4. 20 ms

Answer:    b

 

Q11. The access time of MOS devices are around 400 ns.           True / False

Answer:    True

 

Q12. What does SRAM stands for _________.

Answer:  Static Random Access Memory

 

Q13. What does DRAM stands for _________.

Answer:  Dynamic Random Access Memory

 

Q14. In the Static RAM, the _______bit supply is used to read or write data.

  1. Control
  2. Address
  3. Both a & b

Answer:    c

 

Q15. The Static-RAM is a Tri-State or Three-State memory because it has total 3 positions like Write, Read and Hold.           True / False

Answer:    True


Read More:  MCQs on Oscillator Requirements and Feedback


Q16. What does CE-Signal stands for _________.

Answer:  Chip Enable Signal

 

Q17. What operation is performed when CE=1 & WE=0.

  1. Hold
  2. Read
  3. Write

Answer:    b

 

Q18. When CE state is low then this condition in SRAM is called Hold.             True / False

Answer:    True

 

Q19. The most prominent demerit of DRAM is _________.

  1. Recharging of Capacitor
  2. Unavailability of Latches
  3. Less Number of Capacitors
  4. All are correct

Answer:    b

 

Q20. The capacitors in DRAM are periodically recharge to save the stored data.           True / False

Answer:    True

 

Q21. The designing of DRAM consists of ________component.

  1. MOSFET
  2. Capacitor
  3. Both a & b

Answer:    c

 

Q22. The DRAM is more preferable respect to SRAM because of more memory cells.         True / False

Answer:    True

 

Q23. _________ RAM circuitry is more complex due to it’s demerit.

  1. D
  2. S

Answer:    a

 

Q24. The DRAM includes more memory cells because of which it can store more memory locations.                                                                                                                                                                                                   True / False

Answer:    True


Read More:  MCQs on Integrated Circuits (ICs) Short Question and Answers Quiz


Q25. _________ are simple memories.

  1. DRAM
  2. SRAM

Answer:    a

 

Q26. The capacity of memory depends on the numbers of total cells.               True / False

Answer:    True

 

Q27. The cost of single bit chip of DRAM is ________.

  1. Low
  2. High
  3. Very Low
  4. Very High

Answer:    a

Leave a Comment