MCQs on Magnetic Field Multiple Choice Questions

MCQs on Magnetic Field Multiple Choice Questions

We are providing the list of MCQs on Magnetic Field multiple choice questions and answers for the preparedness of all type of quizzes related to Magnetism. If you are interested to learn the concepts of Basic Electronics through multiple choice questions with key then read all the top 26 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of magnetic lines. If you are a students, technician and teacher then you can learn the basic concept of magnetic field principle, function and application.


Read More: MCQs on Electronics Vacuum Tubes Question and Answers


Magnet Field – Definition

The path of magnetic lines of force is called Magnetic Field. A magnetic field is produced by moving electric charges. Magnetic field and electric field are both interrelated to each other.

Magnetic Field MCQs (Short Questions and Answers)

Q1. The phenomena of magnetism was discovered by ancient Greek in about ________.

  1. 500 BC
  2. 100 BC
  3. 5000 BC
  4. 50 BC

Answer: b

Q2. The peculiar stone having magnetic characteristics called Lodestone.        True/False

Answer: True

Q3. The magnet has  ____________ poles.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 1

Answer: a

Q4. Earth is a huge natural magnet.    True/False

Answer: True

Q5. Every magnet has a magnetic field which is  _____________.

  1. visible
  2. invisible
  3. ultraviolet
  4. All are incorrect

Answer: b 

Q6. The number of magnet field lines can be measure through Special test equipment.     True/False

Answer: True

Q7. Earth geographic South Pole has ____________ magnetic polarity.

  1. South
  2. North

Answer: b

Q8. The group of magnetic field lines called Magnetic Flux.     True/False

Answer: True

Q9. A strong magnetic field has ____________lines of force.

  1. Less
  2. More
  3. Infinite
  4. Straight

Answer: b

Q10. The symbol of magnetic flux is Φ (Phi).     True/False

Answer: True

Q11. One ____________ Unit equals to one magnetic field line.

  1. Maxwell
  2. Weber
  3. Micro-Weber
  4. Tesla

Answer: a

Q12. A 1-Ib magnet can provide magnetic flux of about 5000 Maxwell.     True/False

Answer: True

Q13. Large of unit of magnetic flux is _________________.

  1. Kelvin
  2. Joule
  3. Weber
  4. Pascal

Answer: c

Q14. The unit Maxwell is a named because of scientist James Clerk Maxwell (1831-1879).    True/False

Answer: True

Q15. One Weber is equal to  _________________.

  1. One volt per second
  2. 108 Maxwells
  3. 1 × 10^8 Line/Mx
  4. 1 × 10^-8 Line/Mx

Answer: c

Q16. The unit Weber is a named because of Scientist named Wilhelm Weber (1804-1890).    True/False

Answer: True

Q17. __________ unit is larger than Maxwell unit.

  1. Weber
  2. Tesla
  3. Micro-Weber
  4. Gauss

Answer: c

Q18. CGA defines small and MKS defines larger units.     True/False

Answer: True

Q19. CGS stands for ___________.

  1. Centimeter-Gram-Second
  2. Comparative Genome Sequencing
  3. China, Glass, Silver
  4. Celtic Global Services

Answer: a

Q20. MKS stands for Meter-Kilogram-Second.   True/False

Answer: True

Q21. SI stands for  ___________.

  1. System International
  2. System Integration
  3. System Information
  4. Signal Integrity

Answer: a

Q22. Maxwell is a CGS unit.     True/False

Answer: True

Q23. Weber is  ___________ unit.

  1. CGS
  2. MKS

Answer: b

Q24. Tesla is a larger unit than Gauss.       True/False

Answer: True

Q25. One Tesla is equal to __________________.

  1. 10 × 10^8 G
  2. 1 × 10^4 G
  3. 1 × 10^-4 G
  4. 1 × 10^8 G

Answer: b

Q26. Flux includes total area whereas, flux density for specific unit area.    True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *