Multiple Choice Questions on Kirchhoff’s Law

Multiple Choice Questions on Kirchhoff's Law

Kirchhoff’s Law – Definition


The basic purpose of Kirchhoff’s law is to analysis and mathematically solve the circuit equivalent resistance and current. There are two laws of Kirchhoff, first is Kirchhoff’s Current Law and second one is Kirchhoff’s Voltage Law. It is helpful to solve the circuits of AC and DC. According to the KCL, the algebra sum of the currents at a junction is zero in any network. Otherwise the KVL, the algebraic sum of all voltages in a loop must equal to zero. All the Multiple Choice Questions on Kirchhoff’s Law are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Differential Amplifier Questions and Answers


The aim is to provide MCQs on Kirchhoff’s Law questions and answers to understand the concepts of electrical circuits and Ohm’s law. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/tests/Interviews after understanding the Introduction to Kirchhoff’s Law. If you are a student, technician or teacher then you can learn the basic concept of Kirchhoff’s Law applications, principle and function.


MCQs on Kirchhoff’s Law (Questions and Answers)


Q1. With the help of Kirchhoff’s Current Law (KCL) and Kirchhoff’s Voltage Law (KVL), you can find equivalent ________ and ________ of different conductors.

  1. current, frequency
  2. current, voltage
  3. resistance, current
  4. resistance, voltage

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q2. AC and DC both types of circuits can use Kirchhoff’s Law.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q3. The first law of Kirchhoff is __________.

  1. KCL
  2. KVL

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q4. In any network, the algebra sum of the currents meeting at a junction point is zero, which is Kirchhoff’s Current Law.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q5. All the currents are flowing towards junction point and all the currents are leaving from the junction are equal according to the algebra sum of both currents, which is called ________.

  1. KCL
  2. KVL

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q6. In any closed path of a network the algebraic sum of IR is equal to the E.M.F of same path.                                                                                                                                                                True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q7. How can we write Kirchhoff’s Current Law in mathematically?

  1. Σ IENT= Σ ILEV
  2. Σ I = 0
  3. a & b are correct
  4. none is correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q8. In any closed loop the algebraic sum of the EMF is applied is equals to the algebraic sum of the voltage drops in the elements.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Shift Registers Questions and Answers


Q9. It is necessary to find ______ of current to solve the circuit according to Kirchhoff’s Laws.

  1. value
  2. direction
  3. symbol
  4. speed

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q10. The electric current can pass through open circuit.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    False [ Closed Circuit ]

[/bg_collapse]

 

Q11. A circuit consists of active & passive components and voltage sources which is solved through a specific theorem is called ______.

  1. node
  2. complex network
  3. branch
  4. active network

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q12. If the parameters of any electric circuit could not changed according to the voltages and currents.                                                                                                                                                    True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q13. Different elements (like resistance, inductance and capacitance etc.) are used in the electric circuit is called________.

  1. parameters
  2. constants
  3. a & b are correct
  4. none is correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q14. A circuit which characteristics are same from both directions is called bilateral circuits.                                                                                                                                                             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q15. A circuit which parameters are changed according to the voltage and currents is called _______ circuit.

  1. bilateral
  2. linear
  3. non-linear
  4. active network

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Delay Line Questions and Answers


Q16. A circuit in which different elements are connected with other is called electric network.                                                                                                                                                            True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q17. A circuit which characteristics are changed with the direction of supply is called _______ circuit.

  1. non-linear
  2. passive
  3. active
  4. unilateral

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q18. AC circuit which have no e.m.f source that is called passive network.        True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q19. A circuit which have one or more e.m.f sources are available is called _______.

  1. active network
  2. passive network

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q20. A part of any network between the two junctions is called branch.          True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q21. A point in the circuit where two or more circuits elements are combined is called ______ . 

  1. node
  2. branch
  3. junction
  4. a & b are correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Difference Between Analog and Digital Quantities


Q22. A path/point in any circuit which is not connected with any other point is called Mesh.                                                                                                                                                             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q23. A closed path in any circuit which have more than two meshes is called _________.

  1. branch
  2. node
  3. loop
  4. all are correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q24. The other name of equivalent circuit method used for solution of complex network is Network Reduction.                    True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q25. _________ method of complex network is used to solve the questions of simple circuits, Kirchhoff’s law, loop analysis, node analysis, superposition theorem and Reciprocity Theorem.

  1. Direct
  2. In-direct
  3. Equivalent
  4. all are correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q26. In the branch current method, to find the value of flowing current in every branch of circuit through KCL and KVL.          True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q27. The method of Kirchhoff’s law is used to solve the questions with _____.

  1. branch current method
  2. node voltage method
  3. loop/mesh current method
  4. all are correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q28. Node voltage method is used to solve the circuits of multiple sources.          True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q29. The circuits of star, delta star conversion, Thevenin theorem, Norton theorem etc. can be solved through the method of _______.

  1. node voltage method
  2. loop voltage method
  3. equivalent method
  4. a & b are correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q30. A method of loop current except branch current is used to solve the complex network is called ________.

  1. loop current method
  2. mesh current method
  3. Kirchhoff’s law
  4. a & b are correct

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

1 thought on “Multiple Choice Questions on Kirchhoff’s Law”

Leave a Comment