MCQs on Integrated Circuits (ICs) Short Question and Answers Quiz

MCQs on Integrated Circuits (ICs) Short Question and Answers Quiz

If you are searching the bank of MCQs on Integrated Circuits (ICs) in the form of short questions and answers then right now, you are exactly at the right place. If you are interested to learn through quiz of basic electronics multiple choice questions with answer key then read all the top 50 MCQs completely with patience. After reading all the questions and answers then you are eligible to qualify any Quiz / test / Interview. If you are a students, technician and teacher then you can learn almost every basic of Integrated IC’s construction, function and application.


Read More: MCQs on OP AMP (Operational Amplifier) Questions and Answers


Integrated Circuits – Definition

IC is an abbreviation of Integrated Circuit that means it consists of multiple components (Active & Passive) on a single chip which is made of silicon material. 

MCQs on Integrated Circuits (Short Question and Answers)

Q1. When increasing the size of Resistor & Capacitor inside IC then it will ______________ the size of integrated circuit.

  1. Decrease
  2. Increase
  3. No effect
  4. The statement is incorrect

Answer: b

Q2. Due to the multiple components inside ICs, the separation between components are minimum.   True/False

Answer: True

Q3. The purpose of introducing microelectronics is to reduce size of instruments upto ____________.

  1. 5 times
  2. 2 times
  3. 1 time
  4. 10 times

Answer: d

Q4. In the modern age, the integrated circuit is the best replacement of transistor.    True/False

Answer: True [Because the IC consists of million of individual transistors]

Q5. __________ is used to inspect the internal circuit (Components) of ICs.

  1. Microscope
  2. X-Ray Machine
  3. Oscilloscope
  4. a & b are correct

Answer: d 

Q6. The alternative name of Chip IC is Wafer.    True/False

Answer: True

Q7. All of those components which are not producing gain is called ____________.

  1. Active
  2. Passive

Answer: b

Q8. All of those components which produces gain is called ____________.

  1. Active
  2. Passive

Answer: a

Q9. SSI stands for _____________.

  1. Supplemental Security Income
  2. Small Scale Industries
  3. Standard Settlement Instructions
  4. Surface Scale Integration

Answer: b

Q10. The size of Integrated Circuit (IC) is ________ than any individual component of Electronics.

  1. Smaller
  2. Larger
  3. Equal
  4. all are incorrect

Answer: a

Q11. The biggest failure of ICs is to pass / operate limited value of current.  True/False

Answer: True

Q12. In the SSI Chip, _________ number of components consists.

  1. Less than 5
  2. Less than 30
  3. Less than 55
  4. Less than 12

Answer: d

Q13. An insulating Semiconductor area on which IC is made called ___________.

  1. Substrate
  2. Interpose
  3. Interconnection
  4. Substitute

Answer: a

Q14. The meaning of Monolithik is Mono means “One” and Lithik means “Stone”.   True/False

Answer: True

Q15. Components in the silicon chip of Integrated circuits are separated by Isolation diffusion.    True/False

Answer: True

Q16. The inputs of Linear or Analog Integrated Circuits (LIC) is ___________ to the Outputs.

  1. Directly Proportional
  2. Indirectly Proportional

Answer: a

Q17. The symbol of IC is a shape of Triangle or Rectangle.       True/False

Answer: True

Q18. The normal size of any integrated circuit is __________________.

  1. 0.2mm × 0.2mm × 0.001mm
  2. 0.1mm × 0.4mm × 0.001mm
  3. 0.4mm × 0.8mm × 0.01mm
  4. 0.7mm × 0.9mm × 0.1mm

Answer: a

Q19. The connection inside the ICs are made by soldering process.    True/False

Answer: False

Q20. ____________ components are not included in any IC.

  1. Coil
  2. Inductor
  3. Capacitor
  4. a & b are correct

Answer: d

Q21. ICs can control the limited value of power.    True/False

Answer: False

Q22. The smallest part any Silicon wafer on which IC is manufactured called _____________.

  1. Chip
  2. SMD
  3. THT
  4. All are correct

Answer: a

Q23. Epitaxial growth is a process used to grow a thin crystalline layer on a substrate.   True/False

Answer: True

Q24. A _________ integrated circuit (IC) is a set/group of circuits manufactured in a single piece of silicon chip.

  1. Monolithic
  2. Bipolar

Answer: b

Q25. _________ methods are used for the fabrication of Thin Film ICs.

  1. Vacuum Evaporation
  2. Cathode Sputtering
  3. Infrared Suppression
  4. a & b are correct

Answer: d

Q26. Silk Printing Method is used to fabricate Resistors, Capacitors and Conductors on Ceramic Substrate of Thick Film ICs.       True/False

Answer: True

Q27. A Monolithic IC and __________ are manufactured basically through the same process..

  1. Bipolar Transistor
  2. Amplifier Circuit
  3. MOSFET
  4. All are correct

Answer: d

Q28. The layer of Silicon dioxide (SiO2) is used to isolate the components from each other inside IC.    True/False

Answer: True 

Q29. The alternative name of Chip is ____________.

  1. Substrate
  2. Interpose
  3. Dice
  4. a & b are correct

Answer: c

Q30. Thick Film and Thin Film ICs are fabricated by Insulating Substrate rather than Silicon Wafer .       True/False

Answer: True

Q31. Thick film and thin film ICs are fabricated by Insulating substrate which is made of ___________ material.

  1. Glass
  2. Fiber
  3. Ceramic
  4. a & c are correct

Answer: d

Q32. The small layer of Nichrome / Tantalum is used on substrate for making any resistor on Thin film ICs.       True/False

Answer: True

Q33. ___________ are used in Thick & Thin Film ICs, as individual components from outside.

  1. Active Elements
  2. Transistor
  3. Diode
  4. All are correct

Answer: b

Q34. The benefit of film IC is high frequency response rather than Monolithic ICs.      True/False

Answer: True

Q35. Monolithic Technic is the most suitable method for fabrication of  ____________ ICs.

  1. Analog
  2. Linear
  3. Digital
  4. Thin Film

Answer: c

Q36. Hybrid or Multichip ICs are fabricated by connecting multiple chips or connecting of Film or Monlithik.       True/False

Answer: True

Q37. According to the function, ICs are divided into ___________ types.

  1. Linear
  2. Digital
  3. Analog
  4. a & b are correct

Answer: d

Q38. Digital ICs are mostly used in Computers.      True/False

Answer: True 

Q39. The Input or Output voltages are limited upto two levels (Low or High) of ___________ ICs.

  1. Analog
  2. Digital
  3. Linear
  4. Non-Linear

Answer: b

Q40. Digital Circuits are also called __________________. 

  1. Switching
  2. Counters
  3. Timers
  4. Coders

Answer: a

Q41. In the Digital ICs, Logic circuits (AND, OR, NOT, NAND, NOR or EX-OR) are used.       True/False

Answer: True

Q42. ___________ components are fabricated on a single chip of ICs.

  1. Active
  2. Passive
  3. Inductor
  4. a & b are correct

Answer: d

Q43. It is difficult or costly to repair the ICs rather than replace.      True/False

Answer: True 

Q44. Anyone junction of transistor can be used to make any _________ in ICs.

  1. Resistor
  2. Capacitor
  3. Diode
  4. Inductor

Answer: d

Q45. IC Operational Amplifier consists of two inputs and one output.      True/False

Answer: True

Q46. The huge benefit of IC is _____________ .

  1. Easily Change
  2. Less Cost
  3. Easy Fabrication
  4. More Reliable

Answer: d

Q47. Integrated Circuit is fabricated on Silicon Chip .      True/False

Answer: True

Q48. ___________ is a process by which the components of IC’s are interconnected by aluminium conductor.

  1. Metallization
  2. Sputtering
  3. Switching
  4. a & b are correct

Answer: a

Q49. In the Monolithic ICs, all the components are fabricated by the Diffusion process.      True/False

Answer: True

Q50. Monolithic ICs are fabricated inside ___________ layer.

  1. Tantalum
  2. Silicon
  3. Germanium
  4. a & c are correct

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *