MCQs on Inductive Reactance Multiple Choice Questions

MCQs on Inductive Reactance Multiple Choice Questions


Inductive Reactance – Definition


Inductor is basically a coil or choke. When alternating current flows through the inductor then magnetic field creates voltages. If the number of turns increased then induce voltages increased. When the inductor provide resistance or reluctance for the flow of current through it is called Inductive Reactance. The symbol of inductive reactance is XL. The unit of XL is ohm.


Read More: MCQs on Atomic Structure For Competitive Exams


We are providing you Electronics Encyclopedia related to the MCQs on Inductive Reactance multiple choice questions for especially to improve and preparation of all kinds of quizzes or tests. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the 12 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of Inductive Reactance. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Inductor principle, function and applications.


Inductive Reactance MCQs (Multiple Choice Questions)


Q1. The opposition of an inductor when AC Sine Wave supplied to the input is called _____________.

  1. capacitance reactance
  2. transformer
  3. inductive reactance
  4. resistance

Answer:     c

Q2. When DC supply provides to the inductor then the value of inductive reactance is Zero.         True / False

Answer:   True

Q3. The unit of Inductive Reactance is ___________.

  1. henry
  2. ohm

Answer:   b

Q4. The formula of Inductive Reactance (XL) is XL = 2πFL.             True / False

Answer:   True

Q5. On higher frequencies, the value of inductive reactance is high and inductance will be  _____________.

  1. high
  2. low
  3. infinity
  4. medium

Answer:    a

Q6. The indication of Sine Wave variation is 2π.                 True / False

Answer:  True

Q7. Inductive Reactance is directly proportional to the _________________.

  1. frequency
  2. sine wave variation
  3. inductance
  4. all are correct

Answer:    d

Q8. In the series inductive circuit, the total inductive reactance is directly proportion to the sum of individual inductance.            True / False

Answer:   True

Q9. In the Parallel inductive circuit, the total inductive reactance of two equal reactance is __________.

  1. double
  2. one half
  3. triple
  4. zero

Answer:    b

Q10. Accordance to the ohm’s law, the voltage can be find through the formula of V = I × XL.             True / False

Answer:  True


Read More: MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers


Q11. In the XL circuit, current lags voltage by___________.

  1. 45°
  2. 60°
  3. 90°
  4. 180°

Answer:     c

Q12. In the Resister, the current is in-phase with voltage.           True / False

Answer:  True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *