Incandescent Lamp MCQs Questions and Answers

Incandescent Lamp MCQs Questions and Answers

Incandescent Lamp – Definition


Incandescent lamp is a bulb used to provide light after heating of filament material. It works on the principle of Incandescence. It is also known as incandescent light bulb or globe. Edison has invented the incandescent lamp in 1879. The manufacturing cost of light bulb is low but ruining cost is high. Tungsten is most commonly used filament. It can be used on AC and DC supply. All the Incandescent Lamp MCQs questions and answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Single Phase and Three Phase AC Circuit


The aim is to provide MCQs on Incandescent Lamp questions and answers to understand the concepts of electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Incandescent Lamp. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Incandescent Light Bulb applications, principle and function.


MCQs on Incandescent Lamp (Questions and Answers)


Q1. Electric lamp provides light when it reaches in the condition of incandescence in which the filament heat up after passing current.

  1. thermocouple
  2. incandescent
  3. florescent
  4. none is correct

Answer:    b

Q2. Incandescent lamp is also known as incandescent light globe or bulb.         True / False

Answer:    True

Q3. Incandescent lamps are available in the voltage rating of ________.

  1. 10V – 100V
  2. 1.5V – 300V
  3. 1V – 200V
  4. 1V – 250V

Answer:    b

Q4. The incandescent bulb has invented by Edison in 1879.                    True / False

Answer:    True

Q5. When current passes through the incandescent lamp the ______ will produce due to the high resistance.

  1. heat
  2. light
  3. noise
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q6. The manufacturing cost of incandescent lamp is low.              True / False

Answer:    True 

Q7. The first commercial lamp was made with the material of ______ in 1879 by Edison.

  1. carbonized power filament
  2. metalized filament
  3. osmium filament
  4. tantalum filament

Answer:    a

Q8. The initial efficiency of tantalum incandescent lamp is 5 lumen/watt.         True / False

Answer:    True 


Read More: Multiple Choice Questions on Kirchhoff’s Law


Q9. The best filament for incandescent lamp has ________ characteristics.

  1. low temperature coefficient
  2. high resistivity/melting point
  3. mechanically strong
  4. all are correct

Answer:    d

Q10. The melting temperature of tungsten material is 3655°k.           True / False

Answer:    True

Q11. The most common type of filament used in the incandescent lamp is _______.

  1. tantalum
  2. carbon
  3. tungsten
  4. osmium

Answer:    c

Q12. Nitrogen or Organ gasses are used inside gas-filled lamp.                     True / False

Answer:    True

Q13. Why vacuum is created inside the bulb ?

  1. decreases oxidation
  2. convection
  3. evaporation
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q14. The best combination of inert gasses are Argon = 85% and Nitrogen = 15%.             True / False

Answer:    True

Q15. Why inert gasses are used inside bulb rather than vacuum ?

  1. decreases evaporation
  2. increase life of bulb
  3. high efficiency
  4. all are correct

Answer:    d


Read More: MCQs on Oscilloscope


Q16. The blow out hole is used in the bulb for discharging an air.                    True / False

Answer:    True

Q17. The disadvantages of gas-filled lamp is __________.

  1. high operating cost
  2. very fragile
  3. low luminous per watt
  4. all are correct

Answer:    d

Q18. Incandescent lamp used high electricity.        True / False

Answer:    True

Q19. The rating of bulb is described in __________.

  1. volts
  2. watts
  3. ampere
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q20. Incandescent lamp provides shades.          True / False

Answer:    True

Q21. The running cost of incandescent lamp is _________. 

  1. high
  2. low
  3. medium
  4. b & c are correct

Answer:    a


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q22. The incandescent lamp provides low light than fluorescent lamp.                            True / False

Answer:    True

Q23. Incandescent bulbs can works on _______ supply.

  1. AC
  2. DC
  3. a & b are correct

Answer:    c

Q24. The power factor of incandescent lamp is high.                    True / False

Answer:    True

Q25. Incandescent lamp will go burst when works during rain.

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *