MCQs on History of Electronics Questions and Answers

MCQs on History of Electronics Questions and Answers

History of Electronics – Definition


The Electron was discovered in 1890. Thomas Edison has invented the filament light bulb. The vacuum tube was made by the British scientist John A Fleming in 1904. A German, Walter Schottky has invented the triode tube in 1916. The Klystron Microwave Tube was made by Sigurd Varian. The transistor was invented in 1947 by the Walter Brattain, John Bardon and William Shockley. All the MCQs on History of Electricity Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on History of Electricity


The aim is to provide History of Electronics MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Electronics. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Electronics applications, principle and function.


History of Electronics MCQs (Multiple Choice Questions and Answers)


Q1. Who has discovered the flow of current in the glass tube through experiments ?

  1. Henry Kessler
  2. Walter Schottky
  3. John Rental
  4. Rossel Varian

Answer:    a

Q2. Sir, William Crookes, a British Scientist, who have done experiments on Glass Tube and discovered the current particles flowing through  tube.             True / False

Answer:    True

Q3. First thermionic diode has made by the __________.

  1. Henry Kessler
  2. William Crookes
  3. Thomas Edison
  4. John Rental

Answer:    c

Q4. Electron was discovered in 1890.             True / False

Answer:    True

Q5. Who has invented the carbon filament light bulb ?

  1. Thomas Edison
  2. Lee D. Forest
  3. Harvard Arnold
  4. William Crookes

Answer:    a

Q6. French Physicist, Jean Baptiste Perrin (1870-1942) and Sir. John Thomson (1856-1940) have discovered that the current flowing in vacuum tube is actually negative charge particle which is called electrons.              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Single Phase and Three Phase AC Circuit


Q7. The correct analysis of a charge on electron has done by American Physicist Robert A Millikan (1868-1953) in _________.

  1. 1890
  2. 1895
  3. 1900
  4. 1909

Answer:    d

Q8. The vacuum tube was made by the British scientist John A Fleming in 1904.          True / False

Answer:    True 

Q9. A vacuum tube is used to find the electromagnetic waves which is called _______.

  1. EM Wave
  2. Fleming Valve
  3. Tube Valve
  4. Amplifier

Answer:    b

Q10. The first amplifier named Audian was made by Lee D. Forest (1873-1961) in 1907.        True / False

Answer:    True

Q11. When triode tube was used in Telephone system ?

  1. 1909
  2. 1928
  3. 1914
  4. 1931

Answer:    c


Read More: MCQs on Valence Electrons Multiple Choice Questions


Q12. A German, Walter Schottky has invented the triode tube in 1916.                  True / False

Answer:    True

Q13. Who had used the triode tube in oscillator circuit ?

  1. D. Forest
  2. Adon Armstrong
  3. Robert A Millikan
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q14. A German, Engineer, Engineer Benjamin D-H Telegun has invented Pentode in 1926.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True

Q15. First Television picture tube named _________ was invented by American Researcher Waleed Merzore Com in 1920.

  1. Telescope
  2. Kinescope
  3. MilliScope
  4. RoleScope

Answer:    b

Q16. The magnetron was invented by Henry Bot and John Rendall in 1939.               True / False

Answer:    True

Q17. The Klystron Microwave Tube was made by _________.

  1. Russell Varian
  2. Sigurd Varian
  3. John Varian
  4. a & b are correct

Answer:    b

Q18. Travelling Wave Tube was invented by Rudolf Kompfner.               True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Voltage Questions and Answers


Q19. The first electronic Digital Computer was completed in the university of Pennsylvania in ______.

  1. 1937
  2. 1958
  3. 1946
  4. 1940

Answer:    c

Q20. The transistor was invented in 1947.               True / False

Answer:    True

Q21. Who had invented the transistor ?

  1. Walter Brattain
  2. John Bardon
  3. William Shockley
  4. All are correct

Answer:    d

Q22. The manufacturing of Integrated Circuit was started in 1960.               True / False

Answer:    True

Q23. The Microprocessor was discovered in _________.

  1. 1929
  2. 1939
  3. 1971
  4. 1951

Answer:    c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *