MCQs on Fuse Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Fuse Multiple Choice Questions and Answers

Fuse – Definition


Fuse is an electronic component / electrical device used for high current / voltage protection in the circuit. Generally, the fuse element is made of copper material which is burn when high current passes through it. The construction of fuse consists three main parts such as Base, Element and Link. Fuse have multiple benefits and characteristics. There are multiple types of fuses but the best fuse is HRC.

  1. Introduction to Fuse
  2. Fuse Construction
  3. Fuse Characteristics and Benefits
  4. Types of Fuse

Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


The aim is to provide MCQs on Fuse in Electronics objective questions and answers to understand the concepts of safety/protection techniques. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Fuse. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Fuse principle, function and applications.


MCQs on Fuse (Multiple Choice Questions and Answers)


Q1. Fuse is a device which is used for ___________.             

  1. protection
  2. amplification
  3. impedance matching
  4. none of above

Answer:    a

Q2. Fuse are connected in Parallel.                    True / False

Answer:    False (Series)

Q3. Fuse are used in circuit for ________________.

  1. Equipment Safety
  2. Human Safety
  3. None of Above
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q4. The best material used for Fuse is Copper.              True / False

Answer:    True

Q5. Fuse is an Electronic Component used for ___________. 

  1. current limiting
  2. power limiting
  3. a & b are correct
  4. none of above

Answer:    a

Q6. HRC stands for High Rupturing Capacity.            True / False

Answer:    True 

Q7. The melting point of Fuse element is ____________.

  1. low
  2. medium
  3. high
  4. all are correct

Answer:    c

Q8. HRC Fuse works better on Short Circuit.            True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Transformer Applications in Electronics


Q9. HRC Fuse used in ____________.

  1. industrial motors
  2. domestic wiring
  3. distribution system
  4. all are correct

Answer:    a

Q10. Fuse operates when current and temperature increases.            True / False

Answer:    True

Q11. Fuse wire are always connected with _________.

  1. Phase
  2. neutral
  3. earth
  4. all are correct

Answer:    a

Q12. The body of Rewirable fuse is made up of Bakelite.            True / False

Answer:    True

Q13. The part of fuse where the fuse wire is installed are called ___________.

  1. fuse link
  2. fuse base
  3. none of above
  4. a & b are correct

Answer:    a

Q14. Fuse works as result of heating effect of current.                   True / False

Answer:    True

Q15. The maximum current rating capacity of HRC fuse is ___________.

  1. 250 Amp
  2. 300 Amp
  3. 350 Amp
  4. 450 Amp

Answer:    b

Q16. The current rating of fuse element and fusing current is called fusing factor.           True / False

Answer:    True

Q17. The cheapest form of protection is ___________.

  1. relay
  2. circuit breaker
  3. fuse
  4. switch

Answer:    c


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


Q18. The fuse used on both high and low current is called HRC Fuse.                    True / False

Answer:    True

Q19. The operating time of HRC fuse is ____________.

  1. 0.01 sec
  2. 0.001 sec
  3. 0.1 sec
  4. 1 sec

Answer:    b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *