MCQs on Fluorescent Tube Light

MCQs on Fluorescent Tube Light

Fluorescent Tube Light – Definition


Fluorescent Tube Light is also known as Fluorescent lamp or Mercury Vapor Lamp. It was introduced in 1938. It is commonly using at Offices, Schools and industries etc. AC supply is used to operate the fluorescent lamp. The starting time of Fluorescent tube is more than Incandescent lamp. The Fluorescent powder used for lamination of inner side of lamp. All the MCQs on Fluorescent Tube Light are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Oscilloscope


The aim is to provide Fluorescent Tube Light MCQs objective questions and answers to understand the concepts of electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Fluorescent Lamp. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Fluorescent Tube Light applications, principle and function.


MCQs on Fluorescent lamp (Questions and Answers)


Q1. The Fluorescent tube was introduced in ________.

  1. 1990
  2. 1983
  3. 1938
  4. 1988

Answer:    c

Q2. Fluorescent tube light is also called mercury vapor lamp.         True / False

Answer:    True

Q3. _______ powder is laminated in the inner side of fluorescent tube .

  1. Phosphor
  2. Fluorescent
  3. a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    b

Q4. Two oxide coated filaments are used in the fluorescent tube which is called tube electrodes.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q5. The efficiency of fluorescent tube is _______ to _______ lumens/watt.

  1. 4-5
  2. 10-20
  3. 40-50
  4. 0-10

Answer:    c

Q6. The life of fluorescent tube is 5 time more than incandescent lamp.              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Single Phase and Three Phase AC Circuit


Q7. A capacitor is used in parallel of starter switch to rectify ________.

  1. radio interference
  2. noise reduction
  3. intensity control
  4. safety

Answer:    a

Q8. The fluorescent tube consists of three basic parts other than circuit, tube, which are circuit switch, chock and starter .          True / False

Answer:    True 

Q9. The purpose of choke in the fluorescent tube light is _________.

  1. provides very high potential voltages
  2. limit the circuit current
  3. Both a & b
  4. none is correct

Answer:    c

Q10. When high voltages around 1000 volts produce across the tube electrodes are called striking voltages.             True / False

Answer:    True

Q11. How to improve power factor in fluorescent tube is ?.

  1. use capacitor before choke
  2. use capacitor after choke
  3. use resister before choke
  4. use resister after choke

Answer:    a


Read More: Multiple Choice Questions on Kirchhoff’s Law


Q12. The disadvantage of fluorescent tube is low power factor.                     True / False

Answer:    True

Q13. _______ method is used to start the discharge process of fluorescent tube.

  1. Thermal Starter
  2. Quick/Instant start
  3. Glow Start
  4. All are correct

Answer:    d

Q14. A starter that works on thermal effect is called Thermal Starter.             True / False

Answer:    True

Q15. The most efficient method of discharging in fluorescent tube is ______ starter.

  1. thermal
  2. glow
  3. quick
  4. all are correct

Answer:    b


Read More: MCQs on Resonance in Series and Parallel Circuit


Q16. A thermal starter consists of two contacts/bimetal strips of which both metals have different melting point.                    True / False

Answer:    True

Q17. Fluorescent tube works on the ________ supply.

  1. AC
  2. DC
  3. Both a & b

Answer:    a

Q18. The light of fluorescent bulb is free from glare constant.        True / False

Answer:    True

Q19. The brightness of fluorescent tube is __________.

  1. low
  2. high
  3. medium

Answer:    a


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q20. The starting time of fluorescent tube light is more than Incandescent lamp.          True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *