Application of Flip Flop MCQs with Answers

Application of Flip Flop MCQs with Answers

Application of Flip Flop: Definition


The most popular applications of flip flips are Data storage, Data Transfer, Frequency Division, and Counter. Flip Flops can store one bit (1 or 0) at a time. Registers can store more than one bit which depends on the number of flip flops. Flip Flops can be connected in series or parallel. All the Application of Flip Flop MCQs with Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Non-Linear Wave Shaping Questions and Answers


The aim is to provide MCQs on Application of Flip Flop MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Flip Flops. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/tests / Interviews after understanding the applications of flip-flops. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of flip flop application, principle, and function.


Application of Flip Flop MCQs (Questions with Answers)


Q1. Flip Flops are vastly used in digital circuits for the purpose of _________.

  1. Data storage & transfer
  2. Frequency Division
  3. Counter
  4. All are correct

Answer:    d

Q2. Flip Flops in digital circuit can store only one bit at a time.           True / False

Answer:    True

Q3. Registers can store ________ at a time.

  1. 1 bit
  2. 2 bits
  3. 3 bits
  4. More than 1 bit

Answer:    d

Q4. Register included the number of flip flops depends on the quantity required to store.     True / False

Answer:    True

Q5. How many flip flops are used in 4-bit register?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 6

Answer:    c

Q6. Flip Flops are connected in series or parallel to form a register.         True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers


Q7. ________ register is used to transfer the data.

  1. Series
  2. Parallel
  3. Data
  4. Shift

Answer:    d

Q8. Shift register stores data temporarily.          True / False

Answer:    True 

Q9. Shift registers are made by using __________ flip flops.

  1. RS
  2. JK
  3. D
  4. All are correct

Answer:    d

Q10. The process of Data shifting in every flip flop starts after the clock input.               True / False

Answer:    True

Q11. How many clock input pulses are required to data transfer in 4-bit register?

  1. 4
  2. 3
  3. 1
  4. 2

Answer:    a


Read More: Clamper or Clamping Circuit MCQs


Q12. Clock pulse is applied to any flip flop after the applying of input bit.             True / False

Answer:    True

Q13. Flip Flops can __________ the frequency of periodic waveform.

  1. multiply
  2. divide
  3. subtract
  4. all are correct

Answer:    b

Q14. Frequency Division flip flop is also called Divide-By-Two device.          True / False

Answer:    True

Q15. The formula of counter flip flop is 2N.

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *