MCQs on Electrostatics Objective Questions and Answers

MCQs on Electrostatics

Definition of Electrostatics


In the Coulombs Law, the Electrostatics is defined as force between charges. Basically, it is the branch of electricity in which the study of the behavior of charges. If the two bodies have same charges then repel each other and if opposite charges then attract each other. There are two type of Electrostatics laws. The laws of electrostatics are also called Coulomb Laws. All the MCQs on Electrostatics are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Questions On Capacitors in Series and Parallel MCQs


The aim is to provide Electrostatics MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Electricity, Magnetic Field etc. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Electrostatics. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Electrostatics applications, principle and function.


Electrostatics MCQs (Questions and Answers)


Q1. ___________ is the branch of electricity which deals with the charges at rest.

  1. mechatronics
  2. electrostatics
  3. electromagnetic
  4. electrolytic

Answer:    b

Q2. The study of the behavior of the charges, when they are at rest is called electrostatics.   True / False

Answer:    True

Q3. An atom is electrically ______________.

  1. positive
  2. neutral
  3. negative
  4. none is correct

Answer:    b

Q4. When free electrons of an atom leaves the external shell then it becomes positive charged.                                                                                                                                                             True / False

Answer:    True

Q5. The two same charged bodies ____________ each other.

  1. attract
  2. repel

Answer:    b

Q6. Negative charged creates on a body of an atom when any other atom’s electron enter in the external shell.                    True / False

Answer:    True 

Q7. The total ___________ of electrons in a body known as its charge.

  1. value
  2. deficiency
  3. excess
  4. b & c are correct

Answer:    d

Q8. The two opposites charges always attracts each other.         True / False

Answer:    True 


Read More: Types of Resistors MCQs Questions and Answers


Q9. The ability of concentrating the electric flux in a dielectric or insulator is called____________.

  1. permittivity
  2. gravitational constant
  3. electrostatic force
  4. electric flux

Answer:    a

Q10. Permittivity is also called dielectric constant.           True / False

Answer:    True

Q11. The symbol of permittivity is ‘ε’ which is called___________.

  1. epsilon
  2. sigma
  3. magnetic force
  4. electrostatics

Answer:    a

Q12. When the permittivity of any medium depends on the ratio of electric field strength (E) and resultant density (D) which is called absolute permittivity.                            True / False

Answer:    True

Q13. The absolute permittivity formula is ____________________.

  1. ε0  = D + E
  2. ε0  = D / E
  3. ε0  = E / D
  4. ε0  = D – E

Answer:    b

Q14. The unit of absolute permittivity is Farad Per Meter (F/m).                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q15. When free space used as a medium for electric field then the permittivity of that medium is called___________________.

  1. electric space constant
  2. relative permittivity
  3. free space permittivity
  4. a & c are correct

Answer:    d


Read More: MCQs on Transformer Losses Questions and Answers


Q16. The unit of free space permittivity is Farad Per Meter (F/m).          True / False

Answer:    True

Q17. ___________ permittivity is a ratio of the absolute permittivity of a material to the absolute permittivity of a vacuum / free space .

  1. Reference
  2. Free
  3. Relative
  4. Medium

Answer:    c

Q18. The value of absolute permittivity is 8.85 x 1012 F/m.        True / False

Answer:    True

Q19. The unit of relative permittivity is _______________.

  1. F/m
  2. F2/m
  3. F/m2
  4. none is correct

Answer:    d

Q20. The value of relative permittivity is unity (1) .          True / False

Answer:    True

Q21. The laws of electrostatics are also called ___________ . 

  1. magnetic laws
  2. Kirchhoff’s laws
  3. coulomb laws
  4. ohm’s laws

Answer:    c


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q22. Charles Augustin Coulomb (1785) is the pioneer of electrostatics laws.          True / False

Answer:    True

Q23. How many laws of electrostatics ?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer:    2

Q24. The first law of electrostatics is that two same charges repel each other and two opposite charges attract each other.                    True / False

Answer:    True

Q25. The formula of second law of electrostatics is _______________.

  1. F ∝ Q1 + Q2 / d2
  2. F = Q1 + Q2
  3. F = K × Q1 × Q2 / d2
  4. a & c are correct

Answer:    d

Q26. According to the second law of electrostatics, the force between two charged bodies is directly proportional to the product of their charges and inversely proportional to the square of the distance between them.          True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *