Electrons Shells Configuration MCQs Questions and Answers

Electrons Shells Configuration MCQs Questions and Answers

Electrons Shells – Definition


As we know, the topic of electrons shells is purely related to the the concept of atomic structure . All the atoms consists of 3 basic particles called Electrons (Negative Charge), Protons (Positive Charge) and Neutron (No Charge). The Protons and Neutrons are inside the Nucleus (Centre Part of an Atom). The electrons are moving in the Shells / Orbits / Rings

  1. Electrons Shells and Subshells
  2. Electrons Shells Capacity
  3. Electrons Shells Configuration/Order

Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


The aim is to provide Electrons Shells Configuration MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Electron Shell. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Electrons Shell principle, function and applications.


MCQs on Electrons Shells Configuration (Questions and Answers)


Q1. The nearest shell/orbit to the nucleus is  ___________.             

  1. L
  2. K
  3. N
  4. M

Answer:    b

Q2. The formula to calculate the quantity of electrons in any shell is 2n2.                  True / False

Answer:    True

Q3. The number of electrons in the K-Shell is ______________.

  1. 3
  2. 18
  3. 8
  4. 2

Answer:    d

Q4. The number electrons in the L-Orbit is 8.              True / False

Answer:    True

Q5. The number of electrons in the M-Shell is _______________. 

  1. 4
  2. 18
  3. 8
  4. 2

Answer:    b

Q6. The last shell consists of maximum 8 electrons.          True / False

Answer:    True 

Q7. The formula 2n2 is not applicable on _________ shell.

  1. first
  2. second
  3. last
  4. center

Answer:    c

Q8. The maximum number of electrons in any orbit is 32.            True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Transformer Applications in Electronics


Q9. How many total number of shells in any atom ?

  1. 4
  2. 3
  3. 6
  4. 7

Answer:    d

Q10. The orbit between the allowed orbits is called Forbidden Orbit.            True / False

Answer:    True

Q11. There are some specific orbits for every atom which is called __________ orbits.

  1. safe
  2. super
  3. allowed
  4. disallowed

Answer:    c

Q12. The atomic number is used to calculate the electrons and protons of an atom.          True / False

Answer:    True

Q13. The atomic number of Hydrogen is ______________.

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 1

Answer:    d


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


Q14. The atomic number of Helium is 2.                   True / False

Answer:    True

Q15. Copper keeps the atomic number is ___________.

  1. 15
  2. 26
  3. 29
  4. 19

Answer:    c

Q16. The atomic number of carbon is 6.           True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *