MCQs on History of Electricity

MCQs on History of Electricity

History of Electricity – Definition


William Gilbert was the first person discovered electricity. Stephen Gray has discovered the medium (materials) from which electricity can pass or not. Benjamin Franklin has discovered the positive and negative charges. Alessandro Volta had made the first battery. Charles Augustin discovered the laws of attraction and repulsion. All the MCQs on History of Electricity Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Electrostatics Objective Questions and Answers


The aim is to provide History of Electricity MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Electricity. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Electricity applications, principle and function.


History of Electricity MCQs (Multiple Choice Questions and Answers)


Q1. William Gilbert was first discovered the ________.

  1. electricity
  2. electronics
  3. static electricity
  4. all are correct

Answer:    c

Q2. William Gilbert has used the Latin word “Elektron” for Amber.         True / False

Answer:    True

Q3. Who was the first person to use the word electricity ?

  1. Stephen Grey
  2. Sir Thomas Browne
  3. William Gilbert
  4. Charles Augustin

Answer:    b

Q4. Stephen Gray has discovered the materials who passes electricity or not.             True / False

Answer:    True

Q5. _______ has discovered that electricity has two types, first one is vitreous and second one is resinous.

  1. William Gilbert
  2. Charles Dufay
  3. Stephen Grey
  4. Thomas Browne

Answer:    b

Q6. In the vitreous electricity, things repel each other but in the resinous electricity, things attract each other.              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Single Phase and Three Phase AC Circuit


Q7. _______ was used the words positive and negative charge in electricity.

  1. Charles Dufay
  2. Benjamin Franklin
  3. Alessandro Volta
  4. Stephen Grey

Answer:    b

Q8. Benjamin Franklin has approved that lightning is a type of electricity.          True / False

Answer:    True 

Q9. _______ has briefed the laws of attraction and repulsion between charged bodies.

  1. Charles Augustin
  2. Benjamin Franklin
  3. Alessandro Volta
  4. Stephen Grey

Answer:    a

Q10. The Italian Physics professor Alessandro Volta (1745-1827) has discovered that electricity produced due to the chemical action of between two different metals.             True / False

Answer:    True

Q11. Who has made the first battery in which paper is used between copper and zinc plates ?

  1. Alessandro Volta
  2. William Gilbert
  3. Charles Augustin
  4. Stephen Grey

Answer:    a


Read More: MCQs on Valence Electrons Multiple Choice Questions


Q12. Alessandro Volta has made the first battery called voltaic pile used as first DC current source.                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q13. Who has discovered the electromagnetism in 1820 ?

  1. Alessandro Volta
  2. Hans Christian Oersted
  3. Stephen Grey
  4. Benjamin Franklin

Answer:    b

Q14. The name of ampere, unit of electrical current is used due to the name of French physicists and Ampere (1775-1836).                    True / False

Answer:    True

Q15. The basic principle of works of generator and transformer is _________.

  1. electrostatic
  2. magnetic field
  3. electromagnetic induction
  4. field effect

Answer:    c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *