MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers

MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers

We are providing you Encyclopedia related to the MCQs on Electricity Questions and Answers for especially to improve and preparation of all kinds of quizzes or tests. If you are interested in learning the concepts of Basic Electronics through multiple choice questions with answer key then read all the top 23 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of Electricity. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of basics of electricity principle, function and applications.


Basics of Electricity – Definition


Flow of electrons or protons in the conductor by applying source voltages. Current is activated due to the free electrons movement. The electrons movement produce electricity. All the electronics equipment especially used in our homes works on electricity.

Course Content:

  • Introduction
  • Negative and Positive Charges
  • Atom
  • Elements
  • Electrons and Protons
  • Conductors, Insulators, and Semiconductors

Read More: MCQs on Inductor Questions and Answers


Electricity MCQs (Questions and Answers)


Q1. Electricity is ________________ force.

  1. invisible
  2. visible

Answer:     a

Q2. The positive charged proton attract electrons negative charge and electrons revolve around the protons because the both charges are balanced.                                   True / False

Answer:   True

Q3. ___________is the smallest quantity of electricity.

  1. current
  2. voltage
  3. light
  4. polarity

Answer:   a

Q4. ____________ is the smallest amount of charge.

  1. electrons
  2. protons
  3. neutrons
  4. all are correct

Answer:    a

Q5. The distribution of electrons in the shells determines the electrical stability of an atom.                                                                                                                                                                True / False

Answer:  True

Q6. Opposite charges in the atom _________ each other.

  1. attract
  2. neutralize
  3. balance
  4. all are correct

Answer:    a

Q7. Negative and Positive charges are opposite in  __________________.

  1. magnitude
  2. characteristics

Answer:    b

Q8. Atom is the smallest particle of ___________.

  1. Hydrogen
  2. element
  3. electron
  4. proton

Answer:     b

Q9. The central part of an atom called __________.

  1. nucleus
  2. neutron
  3. proton
  4. electron

Answer:    a

Q10. The electrons that moves freely from one atom to the another atom called Free Electrons.                                                                                                                                                           True / False

Answer:   True

Q11. Proton is __________ times heavier than an electron.

  1. 1950
  2. 2050
  3. 1840
  4. 1640

Answer:    c

Q12. In the metal movement of free electrons called electric current.                            True / False

Answer:   True

Q13. In the Hydrogen Atom, the _________ are inside the nucleus.

  1. electrons
  2. protons

Answer:    b

Q14. In the copper atom, _________ electrons includes in the outermost shell.

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer:     a

Q15. In the carbon atom, _________ electrons are consists in the outermost orbit.

  1. 2
  2. 4
  3. 7
  4. 8

Answer:    b

Q16. The net movement of electrons in the copper wire without applied voltage source is ______ because of free electrons movement.

  1. maximum
  2. minimum
  3. zero
  4. infinity

Answer:   c

Q17. ________ is a material in which electrons move easily from one atom to another atom.

  1. insulator
  2. conductor

Answer:   b

Q18. _______ are good conducting characteristics.

  1. copper
  2. silver
  3. metal
  4. all are correct

Answer:   d

Q19. Silver is the best conductor rather than copper.            True / False

Answer:   True

Q20. ________ is a material in which electrons cannot move.

  1. conductor
  2. insulator
  3. semiconductor
  4. copper

Answer:   b

Q21. Semiconductors are not a good conductor nor a good insulator.            True / False

Answer:   True

Q22. ________ is a substance that cannot be separated more through chemical action.

  1. atom
  2. element

Answer:   b

Q23. The smallest part of an element is called atom.            True / False

Answer:   True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *