MCQs on Electric Charge Questions and Answers

MCQs on Electric Charge Questions and Answers

We are providing you Technical Encyclopedia related to the MCQs on Electric Charge Questions and Answers for especially to improve and preparation of all kinds of quizzes or tests. If you are interested in learning the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer key then read all the top 29 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of Electricity. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of electric charge principle, function and applications.


Electric Charge – Definition


Charge is an Intrinsic property of matter. The SI unit of electric charge is coulomb. The symbol of charge is Q. There are two types of charges Positive (+ve) and negative (-ve). Sames charges repel each other and opposite charges attract each others. Charge can neither be created and nor be destroyed.

Course Content:

  • Unit of Electric charge
  • Polarities of charge
  • Electron and Proton Charge
  • Potential Difference
  • Importance of Current and Charge
  • Concept of Conductance
  • Open Circuit and Closed Circuit
  • Electricity Sources
  • Measurement of Charge

Read More: MCQs on Inductor Questions and Answers


Electric Charge MCQs (Questions and Answers)


Q1. The unit of charge is _____________.

  1. volt
  2. volt/m2
  3. coulomb
  4. all are correct

Answer:     c

Q2. DMM stands for Digital Multimeter.         True / False

Answer:   True

Q3. Solar cells are use ________ to generate output voltage from light source.

  1. carbon
  2. silicon
  3. aluminium
  4. calcium

Answer:   b

Q4. The materials when heated then emit electrons from it surface is called______.

  1. Thermal emission
  2. Photo electricity
  3. Electromagnetism
  4. Battery

Answer:    a

Q5. The Italian Physicist Alessandro Volta (1745-1827) who developed the first chemical battery as electrical source.                                                                                                                                                                                  True / False

Answer:  True

Q6. Electric circuit has the characteristics of _______________.

  1. potential difference
  2. resistance
  3. complete path for current
  4. all are correct

Answer:    d

Q7. The old unit of conductance is Ohm.            True / False

Answer:   False ( mho )

Q8. The resistance of an open circuit is __________________.

  1. zero
  2. minimum
  3. maximum
  4. infinite

Answer:    d

Q9. In short circuit, the resistance is zero and current is too much high.             True / False

Answer:  True

Q10. The polarity of AC voltage is  ___________.

  1. alternating
  2. fixed
  3. reverses
  4. a & b are correct

Answer:     b

Q11. The coulomb is a charge equal to the 6.25 x 1018 electrons or protons.           True / False

Answer:  True

Q12. The weight of proton is ________ heavier than the weight of electron.

  1. 1240
  2. 1760
  3. 1840
  4. 1960

Answer:    c

Q13. The unit of potential difference is volt.               True / False

Answer:   True

Q14. Proton is __________ times heavier than an electron.

  1. 1950
  2. 2050
  3. 1840
  4. 1640

Answer:    c

Q15. In the thermal emission, the emitting electrons is called Cathode.                    True / False

Answer:   True

Q16. The analysis of static charge is called ____________.

  1. electromagnetic
  2. dielectric
  3. mechanism
  4. electrostatic

Answer:    d

Q17. The symbol of charge is Q.            True / False

Answer:   True

Q18. When the positive charge moving towards the negative charge is called_____ current.

  1. electrons
  2. protons
  3. definite
  4. conventional

Answer:    d

Q19. The materials that can emit electrons when light strikes on the surface is called Photoelectricity.        True / False

Answer:   True

Q20. In the static electricity, the free electrons can be separated from the dielectric of insulator by the help of __________.

  1. rubbing
  2. piping in oil
  3. friction
  4. a & b are correct

Answer:     d

Q21. Ionic current can be move from positive to negative or negative to positive.           True / False

Answer:   True

Q22. The application of ionic current is inside the_____________ .

  1. liquid
  2. wire
  3. gasses
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q23. ESD stands for Electrostatic Charge.            True / False

Answer:   True

Q24. __________ effect is the same for DC or AC.

  1. heating
  2. radiation
  3. electronic
  4. ionization

Answer:   a

Q25. 50-Cycles per second is a frequency of 60Hz.            True / False

Answer:   False (50Hz)

Q26. The movement of positive ions inside the liquid or gasses is called______ current.

  1. direct
  2. in-direct
  3. conventional
  4. ionization

Answer:   d

Q27. The opposite of Resistance is conductance.               True / False

Answer:   True

Q28. The unit of conductance is __________.

  1. ampere
  2. amp/m2
  3. Siemens
  4. mole

Answer:   c

Q29. Ion is an atom and the negative ion created when the atom accepts/receive one or more electrons.         True / False

Answer:   True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *