MCQs on Atomic Structure For Competitive Exams 2021

MCQs on Atomic Structure For Competitive Exams

Atomic Structure – Definition


Atom is the smallest part of a matter. It consists of nucleus which have protons & neutrons and orbital rings/shells that contains electrons. Electron has negative charge and proton has positive charge while neutron has no charge. The electrons in the outermost shell of an atom is called free or valence electrons.

Course Content:

  • Atomic Number
  • Orbital Shells
  • Subshells
  • Valence Electrons
  • Particles in the Nucleus

We are providing you bunch of MCQs on Atomic Structure for competitive exams 2021 and preparation of all kinds of quizzes or tests. If you are interested in learning the concepts of Basic Electronics through multiple choice questions with answers then read all the top 23 MCQs completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the principle of Electricity. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Atom construction, function and principle.


Read More: MCQs on Electricity Quiz Questions and Answers


MCQs on Atomic Structure Quiz (Questions and Answers)


Q1. The number of ________ inside the nucleus is equal to the number of electrons.

  1. Neutrons
  2. Protons

Answer:     b

Q2. The atom was presented by Physicist Neils Bohr in 1813.                True / False

Answer:   False (1913)

Q3. The orbits for free electrons are also called ____________.

  1. shell
  2. energy level
  3. a & b are correct
  4. valency

Answer:   c

Q4. Molecule is the smallest unit of a compound.            True / False

Answer:   True

Q5. The number of protons in the nucleus is called__________

  1. atomic number
  2. proton number
  3. atomic Mass
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q6. The atomic number of copper is 29. because it has 29 protons and 29 electrons in the atom.                                                                                                                                                                True / False

Answer:  True

Q7. The maximum number of electrons in the outermost orbit is always________.

  1. 2
  2. 4
  3. 8
  4. 32

Answer:    c

Q8. The mass of neutron in the nucleus is 1.675 × 10-24 g.      True / False

Answer:   True

Q9. The orbit/shell closest to the nucleus is called_________Shell.

  1. P
  2. L
  3. K
  4. M

Answer:    c

Q10. The K-Shell contains on maximum _____________ electrons.

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

Answer:     c

Q11. The L-Shell holds maximum ________ electrons.

  1. 4
  2. 2
  3. 6
  4. 8

Answer:    d

Q12. The Q-Shell consists of maximum 8 electrons.                                                                                                                                                           True / False

Answer:   True

Q13. The N-Shell holds the maximum number of _________ electrons.

  1. 8
  2. 18
  3. 32
  4. all are correct

Answer:    d

Q14. The formulae / rule through which can we identify the maximum number of electrons in any shell of an atom is 2n2 .                         True / False

Answer:   True

Q15. The electrons present in the outermost shell of an atom are called_________.

  1. primary electrons
  2. free electrons
  3. extra electrons
  4. all are correct

Answer:    b

Q16. The copper atom consists of ______ electrons in the outermost shell.

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 1

Answer:     d

Q17. The valency of innert gasses is 2.            True / False

Answer:   False ( Zero )

Q18. A group of two or more atoms forms __________.

  1. element
  2. atomic number
  3. atomic mass
  4. molecule

Answer:    d

Q19. The mass of electron in the orbital shell is __________.

  1. 9.108 × 10-28 g
  2. 1.908 × 10-28 g
  3. 9.108 × 10-18 g
  4. 91.08 × 10-28 g

Answer:   a

Q20. A group of two or more elements combined/forms __________.

  1. molecule
  2. atomic number
  3. element
  4. compound

Answer:   d

Q21. The sub-shells indicates ________ properties of an atom.

  1. electrical
  2. magnetic
  3. electromagnetic
  4. mechanical

Answer:   b

Q22. The neutron has no charge.            True / False

Answer:   True

Q23. The value of proton charge is ___________. 

  1. -0.16 × 10-18 C
  2. +0.16 × 10-18 C
  3. +0.18 × 10-8 C
  4. -0.16 × 10-8 C

Answer:   b

Q24. All the things who occupied space and keeps mass called.

  1. atom
  2. energy band
  3. matter
  4. energy level

Answer:    c

Q25. Matter has three types; Solid, Liquid and Gass.               True / False

Answer:   True

 

Q26. A matter is made by the small particles of _______________.

  1. atoms
  2. molecules
  3. elements
  4. compounds

Answer:    b

Q27. A molecule is also made by the small particles of an atoms.                         True / False

Answer:   True

Q28. The ____________ are made by the molecules having consists of same /similar atoms.

  1. compounds
  2. molecules
  3. elements
  4. matter

Answer:    c

Q29. The main difference between the elements and compounds is atom’s similarity and non-similarity.                                                                                                                                                     True / False

Answer:   True

Q30. When the molecules consists of dis-similar atoms called ____________.

  1. compounds
  2. matters
  3. elements
  4. energy band

Answer:     a

Q31. There are more than 15 million compounds have been discovered so far.            True / False

Answer:   True

Q32. How many elements have been discovered so far ?

  1. 80
  2. 100
  3. 115
  4. 118

Answer:    d

Q33. The structure of an atom consists of three basic particles are electron, proton and Neutron.                                                                                                                                                              True / False

Answer:   True

Q34. The smallest particle of a matter is called _____________.

  1. molecule
  2. atom
  3. compound
  4. element

Answer:   b

Q35. The weight of neutron and proton are equal.               True / False

Answer:   True

Q36. The charge on Neutron is _________________.

  1. positive
  2. no charge
  3. negative
  4. none is correct

Answer:   b

Q37. The nucleus of an atom consists of ______________.

  1. electron
  2. neutron
  3. proton
  4. b & c are correct

Answer:   d

Q38. The value of Negative charge on electron is equal to 1.602 × 1019 coulomb .            True / False

Answer:   True

Q39. The proton/neutron is _________ times heavier than electron. 

  1. 1650
  2. 1840
  3. 1704
  4. 1940

Answer:   b

Q40. The mass of an electron is equal to 9.11 × 1028 Gram.           True / False

Answer:   True

Q41. The weight of an atom depends on ___________. 

  1. proton
  2. neutron
  3. electron
  4. a & c are correct

Answer:   d

Q42. Electrons are moving around the nucleolus in the orbits/shells.           True / False

Answer:   True

Q43. In any atom, electrons are equal to the _________ but opposite polarity. 

  1. proton
  2. neutron
  3. all are correct

Answer:   a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *