Photodiode MCQs Questions and Answers

Photodiode MCQs Questions and Answers

Photodiode – Definition


A photodiode is PN junction semiconductor device that converts light energy into electrical energy. It is used in reverse bias. The photodiode sensor is operated in photoconductive or photovoltaic mode. Every photodiode is made of photoconductive material. All the Photodiode MCQs Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Semiconductor LASER Diode


The aim is to provide MCQs on Photodiode multiple choice questions and answers to understand the concepts of special diodes. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding the photodiode circuit. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of photo diode advantages, disadvantages, application, principle, and function.


MCQs on Photodiode (Questions and Answers)


Q1. A Semiconductor PN Junction device which converts light energy into ________ energy.

  1. Mechanical
  2. Electrical
  3. Heat
  4. Sound
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q2. Photodiode used (Operate) in reverse bias.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q3. According to the quantum theory, light consists of small energy packets which are called ________.

  1. Proton
  2. Photon
  3. krypton
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q4. A photon consists of energy packets that depend on the frequency of light.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q5. The active diameter of photodiode is about __________mm.

  1. 150
  2. 50
  3. 25
  4. 5
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q6. Reverse saturation current or diode current of Photodiode is directly proportional to the intensity of light.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions


Q7. Photodiode sensor is operated in ________ mode.

  1. photovoltaic
  2. photoconductive
  3. zero-bias
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q8. A dark current is an electric current that passes through PN junction when the photodiode’s junction becomes dark.            True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q9. Photodiodes are made with photoconductive materials that conductivity can be __________.

  1. change
  2. no change
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q10. Cadmium Sulfide, Cadmium Selenide, Lead Sulfide, Thallium Sulfide, Cadmium Telluride and Selenium are used as photoconductive material in Photodiode.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q11. The photodiode can turn its current ON and OFF in ________ seconds.

  1. Milli
  2. Nano
  3. Micro
  4. a & c are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


Q12. The photodiode is used in Detection, Demodulation, Switching, Logic Circuits, Optical Communication, Encoders, Cd players, etc.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q13. A photodiode is normally _________bias.

  1. forward
  2. reverse
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *