MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions

MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions

Varactor Diode – Definition


Varactor consists of PN junction semiconductor diode works on the principle of variable diode. The internal capacitance of varactor diode varies with the variation of reverse voltages.  The alternative names of varactor diode is varicap, volta cap, or epicap and tuning diode. It is a voltage-dependent device. It always works in reverse bias. The capacitance range of the varactor diode depends on the doping level. All the MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Semiconductor LASER Diode


The aim is to provide Varactor Diode MCQs objective questions and answers to understand the concepts of special diodes. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interviews after understanding the varactor diode circuit. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of varactor diode advantages, disadvantages, application, principle, and function.


Varactor Diode MCQs (Multiple Choice Questions)


Q1. A Semiconductor PN Junction Diode works as a voltage-dependent capacitor on ________ bias is called Varactor Diode.

    1. Forward
    2. Reverse
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q2. A variable Capacitance Diode that operates on a reverse bias is called Varactor Diode.    True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q3. Varactor Diode is also called __________.

  1. Varicap
  2. Volta Cap or Epicap
  3. Tuning Diode
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q4. Varactor Diode is a Voltage Controlled Semiconductor Capacitor.       True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q5. The operation of Varactor Diode depends on the transition of __________.

  1. capacitance
  2. inductance
  3. resistance
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q6. Generally, the capacitance of the varactor diode is 6.8PF to 47PF.       True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True 

[/bg_collapse]

 


Read More: Photodiode MCQs Questions and Answers


Q7. Varactor diode can be used in ________.

  1. Television Receiver
  2. Automobile
  3. Radio
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q8. Now, varactor diodes are used as a replacement for the Mechanically tuned capacitor.     True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q9. The capacitance range of varactor diode depends on _________.

  1. Depletion Region
  2. Doping Level
  3. Dielectric
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q10. There are two types of varactor diode according to the doping profile.       True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q11. The doping level of the Abrupt Junction diode is _______.

  1. uniform
  2. different
  3. similar
  4. a & c are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q12. Abrupt Junction and Hyperabrupt Junction diodes are the two types of Varactor diodes according to doping profile.        True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q13. The capacitance range or tuning ratio of abrupt junction diode is __________.

  1. 1:2 to 2:1
  2. 2:1 to 5:1
  3. 6:3 to 2:4
  4. 3:1 to 4:1
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


Q14. Abrupt Junction and Hyperabrupt Junction diodes are the two main types of Varactor diodes according to the doping profile.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q15. The capacitance range or tuning ratio of abrupt junction diode is __________.

  1. 1:2 to 2:1
  2. 2:1 to 5:1
  3. 6:3 to 2:4
  4. 3:1 to 4:1
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q16. The tuning ratio of the Hyperabrupt Junction diode is about 10:1.        True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q17. When reverse bias applied to the Varactor Diode decreased then __________.

  1. thickness of depletion layer/dielectric decreased
  2. thickness of plates increased
  3. capacitance increased
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q18. The total capacitance can be changed when the varactor is used in parallel to fixed capacitor.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q19. The junction capacitance of varactor diode is in _______ farad.

  1. micro
  2. nano
  3. pico
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q20. Applications of Varactor diode is FM Modules, Adjustable Bandpass filter, Parametric amplifier and Automatic frequency control system.     True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on History of Electricity


Q21. When reverse voltage of varactor diode are increased then capacitance will be_________.

  1. increased
  2. decreased
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q22. Most common use of varactor diode is Electronic Tuner.     True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q23. The formula of Resonant Frequency is Fr = 1 / 2π(LC.       True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *