MCQs on Semiconductor LASER Diode

MCQs on Semiconductor LASER Diode

LASER Diode – Definition


A word “LASER” is an abbreviation of “Light Amplification By Stimulated Emission of Radiation“. It is invented in 1962. LASER light is Monochromatic, Coherent and Unidirectional. The intensity of LASER is more intense rather than common light. All the LEDs are not included in LASER or Coherent. All the MCQs on Semiconductor LASER Diode Multiple Choice Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Photodiode MCQs Questions and Answers


The aim is to provide Semiconductor LASER Diode MCQs Objective questions and answers to understand the concepts of special diodes. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding the LASER. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of LASER diode advantages, disadvantages, application, principle, and function.


LASER Diode Semiconductor MCQs (Questions and Answers – Quiz Online)


Q1. The term “LASER” abbreviation is _____________.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:  Light Amplification By Stimulated Emission of Radiation

[/bg_collapse]

 

Q2. When was LASER discovered?

  1. 1960
  2. 1920
  3. 1988
  4. 1900
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q3. LASER has 4 types such as Solid States, Gass, Semiconductor and Liquid.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q4. LASER light is ____________.

  1. Polychrome
  2. Monochrome
  3. Duotone
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q5. Ordinary light includes a collection of different colours and frequencies.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q6. LASER light is _________.

  1. Coherent
  2. Incoherent
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q7. All LEDs emits Incoherent light.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions


Q8. LASER light is ___________.

  1. Unidirectional
  2. Bidirectional
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q9. LASER light is more intense rather than common light.            True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q10. The light consists of a wide band of wavelength is called_________.

  1. Coherent
  2. Incoherent
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q11. Incoherent light includes multiple phases.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q12. A diode becomes _________bias then able to produce LASER beam is called semiconductor diode LASER.

  1. Forward
  2. Reverse
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


Q13. LASER diode can produce visible or infrared light.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q14. LASER diode is used in CDs, Measuring Instruments, Aircraft Firing System and Broad-band communication through Optical Fiber.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *