MCQs on Schottky Diode Questions and Answers

MCQs on Schottky Diode Questions and Answers

Schottky Diode – Definition


A diode consists of MS junction (Metal-To-Semiconductor) rather than PN junction is called Schottky diode. It is used on high frequency as rectifier. Schottky diode is also called Hot-Carrier diode or Schottky Barrier diode. It has no depletion layer and lowest reverse recovery timeAll the MCQs on Schottky Diode Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Semiconductor LASER Diode


The aim is to provide Schottky Diode MCQs multiple choice objective questions and answers to understand the concepts of special diodes. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs objective questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding the Schottky Diode. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of Schottky Diode advantages, disadvantages, application, principle, and function.


Schottky Diode MCQs (Questions and Answers – Quiz Online)


Q1. Schottky diode consists of ___________semiconductor junction.

  1. PN
  2. NP
  3. MS
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q2. Schottky diode is used on high frequencies (More than 300 MHz) as Rectifier.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q3. Schottky diode is also known as __________.

  1. Schottky barrier diode
  2. Hot carrier diode
  3. Reverse barrier diode
  4. A & B are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q4. Schottky diode exists no depletion layer.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q5. Reverse recovery time of Schottky diode is extremely _________.

  1. low
  2. high
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q6. The forward voltage drop of Schottky diode is 0.2v to 0.3v.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions


Q7. Schottky diode is __________component.

  1. polarized
  2. non-polarized
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q8. Forward drop in Schottky diode is the main disadvantage.            True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q9. Schottky diode operates at _________voltages when comparing to semiconductor PN junction diode.

  1. low
  2. high
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q10. Schottky diode is more expensive.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q11. Schottky diodes are ___________.

  1. unipolar
  2. bipolar
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q12. The reverse recovery time will be low when the frequency is high.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q13. The time required during turn-off to a forward-biased diode is called___________.

  1. forward recovery time
  2. reverse recovery time
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q14. The most common metal used in Schottky diode is Silicide.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q15. The advantage of Schottky diode is ___________.

  1. Forward voltage drop
  2. Fast switching
  3. High efficiency
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q16. The applications of Schottky diodes are rectification, voltage clamping and protection.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: Photodiode MCQs Questions and Answers


Q17. The advantage of Schottky diode is _________.

  1. Forward voltage drop
  2. Fast switching
  3. High efficiency
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q18. The benefit of Schottky diode is sound free.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *