MCQs on Difference Between Analog and Digital Quantities

MCQs on Difference Between Analog and Digital Quantities

What is the Difference Between Analog and Digital Quantities


Analog quantity consists of continuous value otherwise digital quantity consists of different discrete value. Analog quantities are e.g. temperature, time, pressure, distance and sound etc. Digital instruments are Bulb, Odometer etc. All the MCQs on Difference Between Analog and Digital Quantities are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Delay Line Questions and Answers


The aim is to provide MCQs on Comparison Between Analog and Digital Quantities objective questions and answers to understand the concepts of Digital & Analog Circuit. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding the Digital and Analog Quantity. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of Quantity of Digital and Analog application, principle, and function.


Comparison Between Analog and Digital Quantities MCQs (Questions with Answers)


Q1. _______ data can be process and transmit with less efficiency.

  1. Analog
  2. Digital
  3. a & b are correct

Answer:    a

Q2. Digital can be process and transmit with high efficiency.              True / False

Answer:    True

Q3. _________ is more trustable quantity.

  1. Digital
  2. Analog

Answer:    a

Q4. Analog quantity is less trustable relative to digital quantity.             True / False

Answer:    True

Q5. ________ quantity can be stored in less space without difficulty.

  1. Analog
  2. Digital

Answer:    b

Q6. It is difficult to restore the analog quantity to its real condition.             True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers


Q7. ________ is a linear quantity.

  1. Digital
  2. Analog

Answer:    a

Q8. Digital quantities are small in size and light in weight.          True / False

Answer:    True 

Q9. ________ circuits are designed for large signals.

  1. Digital
  2. Analog

Answer:    a

Q10. Analog quantities consume more power.            True / False

Answer:    True

Q11. ________ are more costly.

  1. Digital
  2. Analog

Answer:    b


Read More: Clamper or Clamping Circuit MCQs


Q12. Instruments using digital quantities shows more accurate measurement.             True / False

Answer:    True

Q13. _________ quantity has high signal to noise ratio.

  1. Analog
  2. Digital

Answer:    b

Q14. Analog instruments and circuits are more likely to affect by the environment like temperature, humidity, etc.          True / False

Answer:    True

Q15. ________ are more reliable for automation use.

  1. Analog
  2. Digital

Answer:    b

Q16. Digital quantities require more voltages for operation.          True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers


Q17. Designing and making ______ instruments are more easily.

  1. Analog
  2. Digital

Answer:    b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *