MCQs on Delay Line Questions and Answers

MCQs on Delay Line Questions and Answers

Delay Line: Definition


A delay line is used in electrical and electronic circuits to produce the time delay in the pulse wave given as an input signal in the transmission line. Delay time in the pulse digital wave is nanoseconds to microseconds. There are two types of delay lines are used in switching circuits. Delay line circuits are commonly used in Radars, T.V and Digital Computers. All the MCQs on Delay Line Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Application of Flip Flop MCQs with Answers


The aim is to provide Delay Line MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Delay Line Circuit. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/ Interview after understanding the delay line electrical circuit. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of delay line application, principle, and function.


MCQs of Delay Line Circuit (Questions with Answers)


Q1. A circuit used to create a _______ in the pulse wave for a specific period of time is called delay line.

  1. width
  2. space
  3. delay
  4. all are correct

Answer:    d

Q2. When the signal output received after a delay of the specific time period which called Delay Time.                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q3. Delay time is pulse digital circuit may be from ________ seconds to ________ seconds.

  1. Nano→Micro
  2. Milli→Nano
  3. Both a & b are correct
  4. None is correct

Answer:    a

Q4. Some distortion also received from output signal because of delay time in input signal.   True / False

Answer:    True

Q5. _______ defects are produced in output signal received from delay line.

  1. Signal distortion
  2. Rise & Fall distortion
  3. Amplitude distortion
  4. All are correct

Answer:    c

Q6. Different kinds of delay lines are commonly used in pulse & digital circuits or instruments.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers


Q7. CRO stands for ___________.

  1. Cathode Ray Oscilloscope
  2. Certified Radio Operator

Answer:    a

Q8. Delay line circuit is used in cathode ray oscilloscope for first display the horizontal signal on CRT and then show vertical signal.          True / False

Answer:    True 

Q9. Delay lines are commonly used in __________.

  1. Radars
  2. Television
  3. Digital Computers
  4. All are correct

Answer:    d

Q10. Two types of delay lines are used in switching circuits.               True / False

Answer:    True

Q11. Electronic time delay line consists of __________ M.V circuits.

  1. Astable
  2. Bistable
  3. Monostable
  4. All are correct

Answer:    c


Read More: Clamper or Clamping Circuit MCQs


Q12. Two types of electromagnetic delay lines such as lumped parameter and distributed-parameters are used.             True / False

Answer:    True

Q13. Electromagnetic delay lines consists of _________ circuits.

  1. LC equivalent
  2. Transmission line
  3. Monostable M.V
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q14. Electromagnetic waves travel in the speed of light (3×108 m/s).          True / False

Answer:    True

Q15. When any transmission line changed in LC equivalent circuit which is called ________ delay line.

  1. Lumped-Parameter
  2. Distributed-Parameter
  3. a & b are correct

Answer:    a

Q16. In the lumped-parameter delay line, all the inductors are connected in series.          True / False

Answer:    True

Q17. The formula to find constant current (Io) is Io = Ei/Zi.

Q18. The formula of characteristics impedance (Zo) in the lumped-parameter delay line is Zo = √L/C.


Read More: MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers


Q19. In the lumped parameter, delay line (td) formula is td = √L/C.

Q20. When the actual length of conductor used for delay line which is called _______ delay line.

  1. Lumped-Parameter
  2. Distributed-Parameter

Answer:    b

Q21. The upper cut-off frequency of an electromagnetic delay line is denoted by Fc.          True / False

Answer:    True

Q22. ________ is an input impedance of an infinite transmission line.

  1. Cut-Off Frequency
  2. Delay Line
  3. Characteristic Impedance
  4. All are correct

Answer:    b

Q23. Characteristic Impedance is denoted by Zo.          True / False

Answer:    True

Q24. Important Characteristic of an electromagnetic delay line is ________.

  1. Zo
  2. Fc
  3. td
  4. all are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *